Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest So mar 28, 2020 9:42 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So lip 05, 2014 1:24 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 09/07/2013 o 20:43
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
Witam

Ostatnio bawiłem się moim viaderkiem ( 2008 wtryski) i po jego ponownym złożeniu nie chce odpalić. Naciskam rozrusznik, słyszę jakieś zgrzyty i resetuje się licznik, ale odpalić nie chce. Ma to może jakiś związek z czujnikiem wypadku? jak to naprawić?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So lip 05, 2014 2:01 pm 
Sympatyk Weteran
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 18/10/2009 o 14:36
Posty: 536
Lokalizacja: Płock - Schwedt
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero + Pannonia
Model: sd1
Rocznik: 1999
igorski napisał(a):
Witam

Ostatnio bawiłem się moim viaderkiem ( 2008 wtryski) i po jego ponownym złożeniu nie chce odpalić. Naciskam rozrusznik, słyszę jakieś zgrzyty i resetuje się licznik, ale odpalić nie chce. Ma to może jakiś związek z czujnikiem wypadku? jak to naprawić?


Jeśli zgrzyty i reset to proponuję naładować akumulator na początek.
Jeśli nie pomoże, musisz opisać , co dokładnie robiłeś.

_________________
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So lip 05, 2014 5:41 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 09/07/2013 o 20:43
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
akumulator jest na pewno naładowany bo zanim go rozbierałem chodził normalnie. zdejmowałem ramę pomocniczą i zdejmowałem wtedy też czujnik położenia ( wypadku ), przed tym działał i jeździł normalnie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So lip 05, 2014 5:53 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 19/12/2013 o 19:35
Posty: 98
Lokalizacja: Grudziądz
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 1000VA
Rocznik: 2009
Mój akumulatorek działał. Jako, że zima to zaniosłem jego do domku. Naładowałem (prostownik sprawny i pokazał po czasie, że akumulator naładowany). Zaniesiony i założony do Niunka już nie zakręcił. Naciśnięcie startera spowodowało, że coś stuknęło zgrzytnęło i resecik. Powrót do domu, ponowne ładowanie. Pomiar napięcia bez obciążenia w normie. Ile się końcówek napucowałem zanim jako niedowiarek podłączyłem na próbę akumulator z samochodu. Teraz mam nowe aku :) Wiem teraz też, że przewody do samochodowego na próbę muszą być też odpowiednio grube gdyż na zwykłych od rozkręconego przedłużacza nie ruszy ;D


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So lip 05, 2014 6:47 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 09/07/2013 o 20:43
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
https://www.youtube.com/watch?v=8FmYa79 ... e=youtu.be

tak to wygląda


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So lip 05, 2014 7:31 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 19/12/2013 o 19:35
Posty: 98
Lokalizacja: Grudziądz
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 1000VA
Rocznik: 2009
Dźwięk jak bendiks z samochodu (w moto jeszcze nie słyszałem) gdy nie może (zbyt małe napięcie - akumulator lub połączenia po drodze, zniszczona zębatka) załapać.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 07, 2014 1:19 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 21/02/2014 o 18:11
Posty: 13
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
Sorki, że to tutaj pisze, ale nie będę zakładał nowego wątku bo mam podobny problem. Ja po prostu zapomniałem przekręcić kluczyka w stacyjce i na drugi dzień miałem rozładowany akumulator. kiedy go naładowałem i chciałem odpalić to rozrusznik także mi zgrzytał. Odpaliłem go na krótko od samochodu i przejechałem się żeby troszkę się doładował akumulator. Jak przejechałem ok. 4 km to motorek zaczął się dławic. Postanowiłem wrócić i w drodze powrotnej kiedy zrzucałem biegi, ruszałem lub przyspieszałem to wiaderko dławiło się i było słychać stukanie w silniku. Zastanawiam się dlaczego tak jest. Może zawory się poprzestawiały czy coś. Jeżeli ktoś wie jak to naprawić i jak poważna jest usterka prosze o odpowiedź. Z góry dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 07, 2014 3:18 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 06/07/2014 o 08:13
Posty: 11
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
post nr1 sprawdź rozrusznik wszystko na to wskazuje
ew spadła wydajność akumulatora gdy za mało pobierze prądu i nie ma siły kręcić
compan97 ładowanie -regulator prądnicy ew sam akumulator kiepski sprawdź miernikiem
regulacja zaworów ?
Mi czasem coś stuka ale ok nie przejmuje się po 54kkm miałem tylko 1 zawór do regulacji :)

_________________
yamaha xj900/małe wiadro może kiedyś z dużym sercem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 07, 2014 6:30 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 15/05/2013 o 22:01
Posty: 1230
Lokalizacja: okolice
Płeć: Mężczyzna
Imię: mmm
Marka motocykla: honda
Model: VA
Compan97 napisał(a):
Sorki, że to tutaj pisze, ale nie będę zakładał nowego wątku bo mam podobny problem. Ja po prostu zapomniałem przekręcić kluczyka w stacyjce i na drugi dzień miałem rozładowany akumulator. kiedy go naładowałem i chciałem odpalić to rozrusznik także mi zgrzytał. Odpaliłem go na krótko od samochodu i przejechałem się żeby troszkę się doładował akumulator. Jak przejechałem ok. 4 km to motorek zaczął się dławic. Postanowiłem wrócić i w drodze powrotnej kiedy zrzucałem biegi, ruszałem lub przyspieszałem to wiaderko dławiło się i było słychać stukanie w silniku. Zastanawiam się dlaczego tak jest. Może zawory się poprzestawiały czy coś. Jeżeli ktoś wie jak to naprawić i jak poważna jest usterka prosze o odpowiedź. Z góry dzięki.

Pożycz dobry akumulator i odpal.Jeżeli dalej coś stuka to będziemy szukać przyczyny.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr lip 09, 2014 9:41 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 09/07/2013 o 20:43
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
faktycznie coś z aku było, kupiłem nowy bo stary nie dawał rady. dzieki za pomoc


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr lip 16, 2014 4:18 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 21/02/2014 o 18:11
Posty: 13
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
Też kupiłem nowy akumulator i już normalnie odpala, ale kiedy silnik się nagrzeje coś stuka w silniku. Nie potrafię określić skąd dokładnie ten dźwięk się wydobywa. Stuka przy obrotach od 1,5 tys. do 4,5 tys. Nie wiem czy to istotna informacja, ale próbowałem odpalić moto na pych, ponieważ spieszyłem się do pracy i myślałem, że odpali. Nagrałem filmik jakość słaba, ale bardzo dobrze słychać ten dźwięk.
https://www.youtube.com/watch?v=VZZm5mD4N14&feature=youtu.be


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz lip 17, 2014 9:21 am 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 15/05/2013 o 22:01
Posty: 1230
Lokalizacja: okolice
Płeć: Mężczyzna
Imię: mmm
Marka motocykla: honda
Model: VA
Compan97 napisał(a):
Też kupiłem nowy akumulator i już normalnie odpala, ale kiedy silnik się nagrzeje coś stuka w silniku. Nie potrafię określić skąd dokładnie ten dźwięk się wydobywa. Stuka przy obrotach od 1,5 tys. do 4,5 tys. Nie wiem czy to istotna informacja, ale próbowałem odpalić moto na pych, ponieważ spieszyłem się do pracy i myślałem, że odpali. Nagrałem filmik jakość słaba, ale bardzo dobrze słychać ten dźwięk.
https://www.youtube.com/watch?v=VZZm5mD4N14&feature=youtu.be

Użyj stetoskopu a jeśli nie masz to drewniany kij do którego przykładasz ucho i zlokalizuj miejsce.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt lip 18, 2014 1:21 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 21/02/2014 o 18:11
Posty: 13
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 125
Rocznik: 2007
To stukanie wydobywa się z okolic pompy wody. Jednak wydaje mi się, że to nie to. Mam pytanie jak ten motocykl jest napędzany na łańcuszek czy może jakieś zębatki. Po weekendzie rozkręcę i zobaczę co jest w środku może porostu coś się poluzowało.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr mar 25, 2020 10:46 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 25/05/2019 o 18:40
Posty: 13
Lokalizacja: Pomorskie
Płeć: Mężczyzna
Imię: Krzysiek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL125
Rocznik: 2008
Compan97 napisał(a):
Też kupiłem nowy akumulator i już normalnie odpala, ale kiedy silnik się nagrzeje coś stuka w silniku. Nie potrafię określić skąd dokładnie ten dźwięk się wydobywa. Stuka przy obrotach od 1,5 tys. do 4,5 tys. Nie wiem czy to istotna

informacja, ale próbowałem odpalić moto na pych, ponieważ spieszyłem się do pracy i myślałem, że odpali. Nagrałem filmik jakość słaba, ale bardzo dobrze słychać ten dźwięk.
https://www.youtube.com/watch?v=VZZm5mD4N14&feature=youtu.be

Witam, mam identyczny problem dzwiek dokładnie taki sam. Czy poradził sobie z tym problemem i jaka jest dokładnie tego przyczyna?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL