Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Cz gru 14, 2017 7:54 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sie 29, 2017 1:01 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Witam
Mam problem z brakiem iskry w Varadero 1000 z 99 r. SD01.
Moto odpalało bez problemu. Przejechane kilka km i odstawione do garażu. Następnego dnia moto już nie chciało zapalić. Kręci ale nie odpala. Pierwsze co sprawdziłem to świece i okazało się, że brak iskry na obu. Posprawdzałem wszystkie wtyczki i przewody i jest dobrze. Podkreślę, że po przekręceniu stacyjki na zapala się kontrolka rezerwy. Brak również napięcia na pompie. Odpiąłem pompę i również kicha. Aku nowe. Przełącznik przy sprzęgle oraz przy stopce działa prawidłowo.
Podejrzewam przekaźnik pompy na przednim stelażu, impulsator lub moduł ale najpierw chciałem się tym podzielić na forum. Może ktoś miał podobną sytuację. Reszta elektryki działa dobrze.
Odnalazłem na forum schemat ale jest mało czytelny. Może macie w lepszej rozdzielczości?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N wrz 03, 2017 11:04 am 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1887
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
Kilka dni minęło, ale może pomoc jest jeszcze potrzebna. Czy kolega sprawdził bezpieczniki? Tak się składa, że na tym samym bezpieczniku jest zapłon i pompa paliwa (F/10A), a na innym rozrusznik (C/20A). W serwisówce, na stronie 20-3 znajduje się schemat instalacji w dość dobrej jakości.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz wrz 07, 2017 8:23 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Bezpieczniki sprawdziłem w pierwszej kolejności. Zamówiłem przekaźnik pompy i zobaczę co będzie po wymianie.
Sprawdziłem również opór na impulsatorze i kiedy kręcę rozrusznikiem to opór się zmienia więc chyba jest dobrze. Jeżeli się mylę to proszę o poprawkę.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz wrz 07, 2017 9:21 am 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1887
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
Sprawdź jeszcze moduł zapłonowy, a najlepiej pożycz go od kogoś i przetestuj u siebie. Przejrzałem przed chwilą serwisówkę i lampka rezerwy jest połączona z modułem oraz z czujnikiem "poziomu" paliwa. Z doświadczenia wiem, że czujnik nie musi być sprawny, aby po włączeniu zapłonu lampka się zaświeciła (test).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz wrz 07, 2017 10:50 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Ok. Zobaczę co będzie po wymianie przekaźnika. Jeżeli nic się nie zmieni to prawdopodobnie moduł. Nie mam z kim podmienić więc zostaje zakup.
Dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr wrz 13, 2017 9:28 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
No i lipa. Po wymianie przekaźnika to samo. Wszystko wskazuje na moduł. Jest jakaś możliwość sprawdzenia modułu, czy tylko podmiana na inny?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr wrz 13, 2017 2:14 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1887
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
Najłatwiej jest podmienić, ale istnieje jednak ryzyko, że jeśli moduł nie uszkodził się sam, to "coś" zepsuje też i nowy. Druga opcja na jego sprawdzenie jest czasochłonna i polega na wykonaniu pomiarów na wszystkich podłączonych do niego "elementach", zgodnie z serwisówką. Napisz jeszcze tylko, czy działa lampka biegu neutralnego (zapala się gdy jest luz; gaśnie gdy wrzucisz bieg).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr wrz 13, 2017 4:11 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 19/06/2014 o 17:08
Posty: 81
Lokalizacja: Płock
Płeć: Mężczyzna
Imię: KRZYSZTOF
Marka motocykla: honda
Model: varadero xl 1000
Rocznik: 2009
marcinTDM napisał(a):
No i lipa. Po wymianie przekaźnika to samo. Wszystko wskazuje na moduł. Jest jakaś możliwość sprawdzenia modułu, czy tylko podmiana na inny?

Wyślij do nich,8 dych i masz sprawdzony.
http://www.elserwis.info.pl/

_________________
KM


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr wrz 13, 2017 5:42 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1887
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
Krzychu napisał(a):
marcinTDM napisał(a):
No i lipa. Po wymianie przekaźnika to samo. Wszystko wskazuje na moduł. Jest jakaś możliwość sprawdzenia modułu, czy tylko podmiana na inny?

Wyślij do nich,8 dych i masz sprawdzony.
http://www.elserwis.info.pl/

... a za 100 dostaniesz używany moduł do SD01.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz wrz 14, 2017 9:22 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
james napisał(a):
Napisz jeszcze tylko, czy działa lampka biegu neutralnego (zapala się gdy jest luz; gaśnie gdy wrzucisz bieg).

Tak lampka działa.
james napisał(a):
istnieje jednak ryzyko, że jeśli moduł nie uszkodził się sam, to "coś" zepsuje też i nowy.

Tez się tego obawiam. Motocykl działał bez problemu. Po przejażdżce zgasiłem i żadnych niepokojących objawów nie było. Później już nie chciał odpalić, więc coś go uszkodziło i teraz pytanie czy własnie jest coś w instalacji. Żadnych potopionych przewodów nie widzę, wszystkie kostki są ok.
Ceny za moduł nie są tragiczne więc chyba trzeba zaryzykować.
Macie może serwisówkę w języku polskim?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz wrz 14, 2017 2:10 pm 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 08/05/2017 o 13:08
Posty: 134
Płeć: Nie określono
Imię: Leszek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 1000
Rocznik: 1999
Dla mnie jak przekaźnik i moduł siadł (zwarcie przy wymianie pompki paliwa) to nie chodził na jeden cylinder. Odpalał normalnie, jeździł też...tylko słaby był.
Nie podawał iskry na przedni cylinder. Po wymianie modułu (70 zł) Wszystko gra tak jak wcześniej.
Napisz skąd jesteś to może ktoś ci pomoże z okolicy


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz wrz 14, 2017 4:23 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1887
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
marcinTDM napisał(a):
Macie może serwisówkę w języku polskim?
Serwisówka w j. polskim jeszcze nie powstała.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt wrz 15, 2017 12:53 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
james napisał(a):
Serwisówka w j. polskim jeszcze nie powstała.

To w takim razie muszę się dokształcić z angielskiego :)
Leszek1985 napisał(a):
Napisz skąd jesteś to może ktoś ci pomoże z okolicy

Jestem z okolic Kalisza (Wlkp).
W niedzielę wyjeżdżam na parę dni więc temat na razie zostaję. Po powrocie znów się tym zajmę. Może przez te parę. dni coś jeszcze wymyślę.
Dzięki za zainteresowanie. Jak uda się uruchomić Hondę (a musi się udać) to dam znać co było.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt wrz 15, 2017 7:25 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1887
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
marcinTDM napisał(a):
james napisał(a):
Serwisówka w j. polskim jeszcze nie powstała.
To w takim razie muszę się dokształcić z angielskiego :)
Który fragment dokładnie Cię interesuje? Pomogę :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn paź 16, 2017 7:57 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 29/08/2017 o 12:34
Posty: 10
Płeć: Nie określono
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Sprawa dalej nie rozwiązana. Założyłem nowy moduł i nadal lipa.
Międzyczasie od ciągłego rozpinania rozsypała mi się kostka od przekaźnika pompy i wyleciały przewody. Jak powinny być podłączone bo już sam nie wiem? W kolejności: niebiesko-żółty, biało-czarny, niebiesko-czarny? Tak jak na zdjęciu z załącznika?


Załączniki:
11.jpg
11.jpg [ 271.34 KiB | Przeglądane 656 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL