Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Cz lis 15, 2018 8:59 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N lip 08, 2018 2:01 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 08/07/2018 o 13:46
Posty: 3
Płeć: Nie określono
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Witam!
koledzy (może i koleżanki :-)), mam problem.
Mam założone dwa gniazda zapalniczek - jedno stare (nie wiem co to, było gdy kupiłem, ale działało), drugie nowe, z przejściówką na dwa usb.
Oba gniazda połączone bezpośrednio pod akumulator (przez bezpieczniki)
Dodatkowo mam podłączone halogeny (przez przekaźnik i bezpieczniki)
Jechałem w trasę w piątek. Po mniej więcej 150 km zauważyłem, że nie ładuje ładowarka GPS - nie pali dioda na ładowarce. Zaczynała się palić kiedy dodawałem gazu ale nie było to związane z obrotami - na postoju nadal nie było ładowania. Kiedy zwalniałem-dioda gasła. Czyli ładowarka nie ładowała Nie działało też drugie gniazdo. Co najciekawsze- sprawdziłem dodatkowe światła - mają włącznik sekwencyjny (pierwsze włączenie zapala jasno, drugie słabiej, trzecie to stroboskopy). Lampy zwariowały. Każda świeciła w innym trybie.
Wyjąłem bezpiecznik z halogenów ale nie wpłynęło to na ładowarki
Po powrocie okazało się, że poszły bezpieczniki na ładowarkach.
Ale: dzisiaj wymieniłem bezpieczniki. Wszystko działało bez zarzutu. Halogeny paliły dobrze. Więc zrobiłem 10km po autostradzie. I... po 10 km ładowarki nie działały.
Wymieniłem bezpieczniki ale okazało się, że są dobre. I znowu wszystko działa. Wyglądało to, jakby przez moment w ogóle nie było prądu ale silnik nie zgasł, światła paliły.
Na koniec: akumulator jest z jesieni ub roku, jak i regulator napięcia...
POMOCY!!!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N lip 08, 2018 7:37 pm 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 11/07/2016 o 19:00
Posty: 34
Lokalizacja: tarnobrzeg
Płeć: Mężczyzna
Imię: marcin
Marka motocykla: Honda
Model: xl1000v
Rocznik: 2008
..sprawdz napiecie na aku i koniecznie kostke regulatora 3 zółte kable moze jest stopiona? a tak wogóle to obadaj sobie wszystkie kostki co i jak ....


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N lip 08, 2018 9:27 pm 
Udaje motocyklistę
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 22/02/2018 o 19:40
Posty: 148
Lokalizacja: Jarosław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciej
Marka motocykla: HONDA
Model: VARADERO XL / PC 800
Rocznik: 2000
Dziwne objawy... Ale też przychylałbym się do kostki od regulatora... Bo awaria występuje po nagrzaniu...
Daj cynk na czym stanęło?
Szybkiego przywracania do stanu z przed awarii bo sezon w pełni :detective: .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N lip 08, 2018 10:53 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 22/06/2017 o 23:45
Posty: 511
Płeć: Nie określono
Imię: Piotr
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
Regulator napięcia też może wariować po nagrzaniu/przegrzaniu, ale najpierw sprawdź kostki, jak koledzy wyżej sugerują.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 09, 2018 12:22 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 08/07/2018 o 13:46
Posty: 3
Płeć: Nie określono
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Dzięki za pomoc. Ogarnę temat i dam znać.
Temat o tyle ciekawy, że gdybym nie chciał ładować komórki i gps, to nie byłoby problemu...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 09, 2018 1:00 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
Pawels napisał(a):
Dzięki za pomoc. Ogarnę temat i dam znać.
Temat o tyle ciekawy, że gdybym nie chciał ładować komórki i gps, to nie byłoby problemu...


Ciesz się że miałeś taki problem - bo reagujesz od razu.
Gdybyś nie zauważył poprzez ładowarki to być mógł się zdziwić.
Niestety przepalone bezpieczniki raczej sugerują przeładownie niż niedoładowanie, ale tak niekoniecznie musi być

powód prozaiczny - ładowarka ma dostarczyć zadaną moc na wyjściu np 5V 3A
gdy napięcie wejściowe jest zbyt małe to aby utrzymać zakładaną moc wyjściową trzeba dać wyższy prąd (a wyższy prąd to możliwość spalenia bezpiecznika)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 09, 2018 1:06 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 08/07/2018 o 13:46
Posty: 3
Płeć: Nie określono
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Tylko, że jest zagadka:
w niedzielę (jak opisałem) stało się to samo-obie ładowarki przestały ładować i to w tym samym momencie ale bezpieczniki okazały się dobre! Tak, jakby prąd był za niski.
No i dlaczego dioda w ładowarce paliła się "pełną mocą" (czyli ładowarka ładowała) przy większej prędkości, a przy tych samych obrotach na postoju nie?
Nie miałem jeszcze czasu grzebać, może dzisiaj... :-)
Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 09, 2018 2:12 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
woltomierz pod AQU i sprawdzic przy różnych obrotach
nie wiem ile nominalnie ma wiadro ale powinno być na pewno 13V-14V

bałbym się powyżej 14,5 i poniżej 13


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn lip 09, 2018 8:45 pm 
Udaje motocyklistę
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 22/02/2018 o 19:40
Posty: 148
Lokalizacja: Jarosław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciej
Marka motocykla: HONDA
Model: VARADERO XL / PC 800
Rocznik: 2000
syku napisał(a):
woltomierz pod AQU i sprawdzic przy różnych obrotach
nie wiem ile nominalnie ma wiadro ale powinno być na pewno 13V-14V

bałbym się powyżej 14,5 i poniżej 13


Teraz sobie przypominam....
Miałem podobny przypadek w Pacyfiku tzn.: przy 2 do 3,5 tys. obr. jako takie ładowanie było a już przy 5 tys. zero.
Wywaliłem regulator i wróciło nominalne ładowanie. (oczywiście wyciąłem kostkę bo urodą nie grzeszyła)
Tylko w PC jest wszystko na wyciągnięcie ręki ( :hystery: pod plastikami - bo w SD01 zbiornik w górę)
Nadal czekam aż kolega podzieli się diagnozą. I tak jak SYKU podpowiada - diagnostyka, pomiary.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL