Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest N sie 18, 2019 11:24 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stacyjka
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 10:30 am 
Mam problem ze stacyjką, a dokładniej z kablami dochodzącymi do niej od spodu. Chyba ze starości coś się tam poluzowało (99 rok) i Viadro ma teraz tendencje do rozłączania prądu podczas jazdy (oczywiście nie muszę tłumaczyć czym to się może skończyć podczas wyprzedzania)
W związku z tym mam pytanie. CO Z TYM ZROBIĆ!!!!???
Chciałem wykręcić stacyjke i chociaż domowym sposobem umocnić połączenie kabli przy stacyjce jednak kompletnie nie wiem jak dobrać się do stacyjki. Nie jestem mechanikiem więc prosze o jakieś proste wytłumaczenie problemu jeśli ktoś potrafi.


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 11:26 am 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 25/12/2005 o 11:37
Posty: 369
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
Pytaj Dukiego mial to samo :) Gizmo reanimowal mu stacyjke gdzies po Wiedniem :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 1:11 pm 
Zapalony motocyklista
Offline

Dołączył(a): 18/04/2006 o 10:09
Posty: 1884
Lokalizacja: Mysiadło
Płeć: Nie określono
ja też tak miałem.. przy skręcaniu kierownicy w lewo gasł mi silnik.. taka sytuacja była rzeczywiscie pod Wiedniem ale dzięki Gizmowi i Rafałowi dałem radę dalej pojechać :wink:

Niestety musisz się dobrać do stacyjki i przelutować kable. Mam nadzieje ze mocowanie się nie zmieniło bo ja mam rocznik 2003.. od 99 mogli coś pozmieniać.

Do stacyjki musisz dostać się od dołu. Wykręć wszystkie zbedne blaszki, profile, które uniemożliwiają dostę do stacyjki. Najpierw musisz odkręcić dwie śruby (z tego co pamiętam potrzebny jest do tego płaski śrubokręt, który mocuje od dołu stacyjkę. Jak już ją odkręcisz, bedziesz potrzebował mały klucz Torksa (nei wiem jak się to pisze) żeby zdjąc pokrywę zabezpieczjącą miesce gdzie Ci sie oderwały kabelki..

niestety nie mam zdjęć.. wiec musisz trochę na wyczucie to robić.. w razie czego pisz bede Ci podpowiadał :wink:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 1:13 pm 
Site Admin
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 17/11/2005 o 14:18
Posty: 2143
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
Ogólnie przerąbane. Dużo cierpliwości i czasu.

_________________
"Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca, który siedzi w domu"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 2:56 pm 
Najgorsze jest to, ze w miejscu śrub od dołu są jakieś nity. Wyglądają na orginalne więc to chyba żadna przeróbka poprzedniego właściciela. Wielkie dzięki, będę próbował. Jeśli mi sie nie uda zobaczycie moje Viadro na Allegro ;) Szkoda mi tylko tej pogody bo jest wprost idealna.
Pozdrawiam


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 3:59 pm 
Zapalony motocyklista
Offline

Dołączył(a): 18/04/2006 o 10:09
Posty: 1884
Lokalizacja: Mysiadło
Płeć: Nie określono
Kubarenegat napisał(a):
Najgorsze jest to, ze w miejscu śrub od dołu są jakieś nity. Wyglądają na orginalne więc to chyba żadna przeróbka poprzedniego właściciela. Wielkie dzięki, będę próbował. Jeśli mi sie nie uda zobaczycie moje Viadro na Allegro ;) Szkoda mi tylko tej pogody bo jest wprost idealna.
Pozdrawiam


nity??? :shock: :shock: aż mi się nie chce wierzyć.. przecież stacyjkę powinno się rozbierać wiec muszą byc śruby...!!!!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 5:55 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 03/02/2008 o 23:03
Posty: 73
Lokalizacja: Chełmża
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Sd02
Rocznik: 2006
to są na pewno śruby. pod stacyjkę montuje się takie zeby złodziej miał tudniej. po dokęceniu śruby łeb się ukręca i śruba wygląda jak nit. z tego co pamiętam trzeba nabic na łbie nowy wzornik oby ją odkręcic


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 6:43 pm 
Site Admin
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 17/11/2005 o 14:18
Posty: 2143
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
borys napisał(a):
to są na pewno śruby. pod stacyjkę montuje się takie zeby złodziej miał tudniej. po dokęceniu śruby łeb się ukręca i śruba wygląda jak nit. z tego co pamiętam trzeba nabic na łbie nowy wzornik oby ją odkręcic


No to świetna robota. Ja bym musiał flaszkę valium wypić bo by mnie chyba cholera wzięła.

_________________
"Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca, który siedzi w domu"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 4:02 pm 
Sprzedam Viadro, zginął prąd, stacyjka rozmontowana od dołu bez odkręcania :?


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 4:20 pm 
Site Admin
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 17/11/2005 o 14:18
Posty: 2143
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
Mam wrażenie że chyba jesteś zły na varadero a to taki poczciwy motocykl.
Daj mu szansę.

Zobacz na to:

Obrazek

i poczytaj tutaj:

http://www.bcsopot.com.pl/hobby.html#VIADERKO

_________________
"Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca, który siedzi w domu"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 4:49 pm 
Dobre, dobre :) Dzięki za motywację


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 5:15 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 03/02/2008 o 23:03
Posty: 73
Lokalizacja: Chełmża
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Sd02
Rocznik: 2006
Pretor napisał(a):
Mam wrażenie że chyba jesteś zły na varadero a to taki poczciwy motocykl.
Daj mu szansę.

Zobacz na to:

Obrazek

i poczytaj tutaj:

http://www.bcsopot.com.pl/hobby.html#VIADERKO

jak ktoś chce pali gumę viadrem to żle wybarł lepszy byłby siakiś plastik


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 09, 2008 9:16 pm 
Rekrut
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 20/10/2007 o 01:02
Posty: 36
Lokalizacja: Kielce, Radom, Zwoleń
Płeć: Nie określono
Ja też ostatnio miałem problem z zanikiem pradu okazało się że rozpiaeła się kostka w kolorze czerwonym z lewej stronypod wewnętrzna osloną owiewki
po przeczyszczeniu styków wszystko ga i jest ok :D :D :!:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 11, 2008 10:48 am 
Sprzęt już śmiga terazw wyjaśnie jak naprawiłem bez odkręcania stacyjki. Sposób może trochę ruski ale skuteczny.

Rozebrać cały przód (wszystkie plastiki) by mieć łatwy dostęp do stacyjki.
Sama stacyjka jest rozbieralna od dołu. Trzyma ją plastik, któy zamocowany jest do obudowy stacyjki na trzy zaczepy. Śrubokrętem można je wyczepić i OSTROŻNIE wyciągnąć mechanizm. UWAGA! Najlepiej to robić w miejscu, gdzie jest wylany gładki beton bo z pewnością zgubicie wszystkie sprężynki (5 szt.). W moim przypadku do do stacyjki były przylutowane 4 kabelki, z tego dwa nie miały nigdzie wyprowadzenia (skończyły sie po prostu jak by ktoś je uciął 20 cm od stacyjki. Podejżewam, że do imobilajzera). Po przylutowaniu kabelka na swoim miejscu, wszystko wraca do normy. Przyczyną zgubienia prądów był główny bezpiecznik, o którym dowiedziałem się później :)
Składając stacyjkę spowrotem trzeba złożyć ją w rękach do"kupy" i razem z plastikiem, który ją podtrzymuje wcisnąć na swoje miejsce. Jeżeli będziecie próbować wcisąć plastik po włożeniu obu elementów do stacyjki, to go połamiecie.
Tak właśnie wyglądała moja naprawa. Pomagało głośne przeklinanie przy składaniu bo w innym przypadku spaliłbym motor.
Apropos palenia gumy na fotce. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to nie sprzęt do stuntu i dlatego taki chciałem kupić. Guma była już stara i zużyta, a u wulkanizatora czekała nowa więc chyba wszystko jasne?

Pozdrawiam


Góra
  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 11, 2008 8:19 pm 
Site Admin
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 17/11/2005 o 14:18
Posty: 2143
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
No teraz czuję w Twoim głosie sporo zadowolenia i nenergi do jazdy.
Mam nadzieję, że viadro Ci się odpłaci na drodze:):)

Co do awarii to bardzo często nie jest to wina samego motocykla ale ludzkich rączek. Wiele usterek jest efektem niekompetentnego dłubania. :wink:

Powodzenia.

_________________
"Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca, który siedzi w domu"


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL