Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Cz sie 22, 2019 9:57 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt sie 10, 2018 5:21 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 10/08/2018 o 16:41
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Imię: darek
Marka motocykla: honda
Model: varadero
Rocznik: 2008
Witam,
jestem nowym forumowiczem i pierwszy mój szosowy motor (czyt. średnio się znam). Posiadam Varadero 1000 2008r.Z moją maszyną dzieją się następujące rzeczy motocykl po osiągnięciu jakieś temperatury powiedzmy 15-20 km jazdy nagle z zaskoczenia gaśnie. Nic na wyświetlaczu się nie wyświetla żadna usterka itp. zatrzymuje się czekam aż ostygnie powiedzmy 20-30 min zapalam i znowu to samo tyle że wcześniej powiedzmy 5-10 km i znowu to samo. Gdy tylko próbuję odpalić motor od razu kręci super, jednak nie zaskoczy za żadne skarby świata. Ostatnio zjeżdżając z góry zgasł więc wrzuciłem dwójkę i sprawdzę czy zaskoczy na tzw. pych, ale nic tylko przepalał jakby bez prądu na świecy albo bez paliwa.
Postanowiłem napisać ponieważ jestem teraz w niemczech wraz z motocyklem i jazda do tutejszych mechaników to finansowe "harakiri". Myślę że dałbym sobie sam radę wymienić cewki ewentualnie pompę z tym, że nie wiem co będzie padnięte. (może coś innego jakiś pomysł) Nie chciałbym wymieniać sprawnych rzeczy zatem myślę, że może, któryś z forumowiczów miał lub spotkał się z podobną przypadłością i coś by doradził.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Darek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt sie 10, 2018 5:50 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 393
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
Miałem dokładnie ten sam objaw w Yamaszcze. Padnięty okazał się akumulator. Po mimo tego, że kręcił "jak zły" jedna cela była walnięta. Po wymianie wszystko jest ok.
Czy w Twoim przypadku pomoże ???
Jeśli masz możliwość podmień z kimś aku i sprawdz.

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt sie 10, 2018 5:53 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 10/08/2018 o 16:41
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Imię: darek
Marka motocykla: honda
Model: varadero
Rocznik: 2008
Staszek1 napisał(a):
Miałem dokładnie ten sam objaw w Yamaszcze. Padnięty okazał się akumulator. Po mimo tego, że kręcił "jak zły" jedna cela była walnięta. Po wymianie wszystko jest ok.
Czy w Twoim przypadku pomoże ???
Jeśli masz możliwość podmień z kimś aku i sprawdz.



Oki ciekawe, a wiesz może jak sprawdzić akumlator bez podmieniania?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt sie 10, 2018 6:17 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 393
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
????
u mnie lał się elektrolit to problemu z diagnozą nie miałem :hystery:
Na pewno elektryk jakoś to pomierzy.

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt sie 10, 2018 6:18 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 393
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
Napisz gdzie jesteś....
... forumowicze są wszędzie.
Kto wie???

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt sie 10, 2018 6:33 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 10/08/2018 o 16:41
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Imię: darek
Marka motocykla: honda
Model: varadero
Rocznik: 2008
Staszek1 napisał(a):
Napisz gdzie jesteś....
... forumowicze są wszędzie.
Kto wie???


Dingolfing bawaria Niemcy


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So sie 11, 2018 3:20 pm 
Uczy się jeździć
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/09/2017 o 13:57
Posty: 79
Lokalizacja: śląsk
Płeć: Mężczyzna
Imię: seb
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000 V
Rocznik: 2004
sraty pierdaty z tym akumulatorem...
wymień czujnik położenia wału - bo czujnika położenia wałka w tym silniku zdaje się nie ma ;D

w normalnej, tj. samochodowej motoryzacji tego typu zachowania są typowe właśnie dla tych czujników (choć raczej byłoby to niezapalanie na ciepłym), ale po takich akcjach zostają zapamiętane błędy z synchronizacji


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So sie 11, 2018 8:10 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 10/08/2018 o 16:41
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Imię: darek
Marka motocykla: honda
Model: varadero
Rocznik: 2008
seburaj napisał(a):
sraty pierdaty z tym akumulatorem...
wymień czujnik położenia wału - bo czujnika położenia wałka w tym silniku zdaje się nie ma ;D

w normalnej, tj. samochodowej motoryzacji tego typu zachowania są typowe właśnie dla tych czujników (choć raczej byłoby to niezapalanie na ciepłym), ale po takich akcjach zostają zapamiętane błędy z synchronizacji



Ciekawe z tym czujnikiem sprawdzę go też. Z tego co tutaj rozmawiałem z takim czeskim kolegą co się w miarę zna na motocyklach to mówił, że jemu to wygląda na pompę paliwa... Jak motocykl zgaśnie nie słyszę pompy jak go znów próbuję odpalić i to nawet po 3 do 5 minutach. po zapaleniu zauważyłem, także że obroty falują minimalnie ale falują. Jak znowu odpali gdy temp. zejdzie do dwóch kresek i działa aż się zagrzeje i znowu odcina jakby paliwo czy coś w tym stylu. Z czujnikiem to z reguły zapala się check engine a tu nic cisza na wyświetlaczu. Mimo wszystko sprawdzę czy aby nie ten czujnik. Jeśli, któryś z kolegów wie gdzie ten czujnik to oszczędzi mi czasu w serwisówce na wyszukiwanie.

Dzięki wielkie chłopaki za wsparcie :)
Darek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So sie 11, 2018 8:57 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 18/02/2013 o 20:00
Posty: 96
Lokalizacja: PRA / PZ
Płeć: Mężczyzna
Imię: Bartas
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 1000
Rocznik: 1999
Pompa

_________________
Jak Ci w życiu coś nie idzie i wpadasz pyskiem w błoto, to musisz być jak dzik:
Pchać to błoto ryjem do przodu....


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N sie 19, 2018 4:03 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 10/08/2018 o 16:41
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Imię: darek
Marka motocykla: honda
Model: varadero
Rocznik: 2008
witam,
wspólnie z czeskim kolegą wymieniliśmy pompę paliwa i to ona okazała się zepsuta. Kupiłem na e bay niemieckim pompę za 45 euro nową oczywiście nie japońską bo taka kosztowałą 169 euro. Motocykl poskładałem wczoraj i dzisiaj machnąłem nim ok 50 km i wszystko hula.

Zatem temat uważam za zamknięty i rozwiązany dziękuję wszystkim za rady i sugestie.


Pozdrawiam Darek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: svensson i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL