Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest So sie 18, 2018 11:58 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N sty 14, 2018 10:10 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 11/10/2017 o 18:52
Posty: 11
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Adam
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2006
Hej

Ponieważ chciałbym do swojej Hondy zamontować woltomiesz oraz gniazda USB, bardzo proszę Was o radę gdzie wpiąć się w instalację aby zasilanie było dopiero po włączeniu zapłonu. Będę bardzo wdzięczny za zdjęcie :). Od tego miejsca chciałbym pociągnąć przewód do dodatkowej skrzynki bezpieczników i z niej dopiero rozprowadzać na konkretne odbiorniki oraz kilka wolnych wejść, aby było na przyszłość np. na halogeny, grane manetki :)
Pozdrawiam LwG :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N sty 14, 2018 10:25 pm 
Stały bywalec - trochę wymiata
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 19/02/2015 o 14:55
Posty: 279
Lokalizacja: Tychy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Adam
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
Najlepiej bezpośrednio do aku z zastosowaniem przekaźnika. Podłączenie przekaźnika znajdziesz w necie. Sa foty i opisy. Oczywiście na przewodzie załóż bezpiecznik.

_________________
Varadero XL 1000 juz jest :)
Africa Twin byla :-(


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N sty 14, 2018 10:59 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 11/10/2017 o 18:52
Posty: 11
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Adam
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2006
Myślałem o przekaźniku, w przypadku większego obciążenia to ma sens. Jednak sterowanie i tak chciałbym mieć podłączone dopiero z stacyjki. Tak aby woltomierz i inne odbiorniki nie pobierały prądu na wyłączonym silniku


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N sty 14, 2018 11:05 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 05/02/2012 o 11:15
Posty: 1958
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
adamwojtkowiak1 napisał(a):
Hej

Ponieważ chciałbym do swojej Hondy zamontować woltomiesz oraz gniazda USB, bardzo proszę Was o radę gdzie wpiąć się w instalację aby zasilanie było dopiero po włączeniu zapłonu. Będę bardzo wdzięczny za zdjęcie :). Od tego miejsca chciałbym pociągnąć przewód do dodatkowej skrzynki bezpieczników i z niej dopiero rozprowadzać na konkretne odbiorniki oraz kilka wolnych wejść, aby było na przyszłość np. na halogeny, grane manetki :)
Pozdrawiam LwG :)
Wiązka z przewodami od stacyjki znajduje się po lewej stronie motocykla, nad chłodnicą.
Przekaźnik musisz wpiąć bezpośrednio do aku (+), natomiast jego sterowanie bierzesz z "+" ze stacyjki.

Z tego co pamiętam to (przekaźnik uniwersalny):
Obrazek
30 - plus z aku,
87 - plus w odbiorniku (woltomierz/gniazdo zapalniczki),
86 - plus ze stacyjki,
85 - masa.

Na wyprowadzeniu 87 napięcie będzie tylko, gdy przekręcisz kluczyk.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N sty 14, 2018 11:08 pm 
Stały bywalec - trochę wymiata
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 19/02/2015 o 14:55
Posty: 279
Lokalizacja: Tychy
Płeć: Mężczyzna
Imię: Adam
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
No i tak to zrobisz, ja wysterowałem przekaźnik z tylnego postojowego. Więc dopiero po przekręceniu kluczyka mam napięcie na woltomierzu i gniazdkach. A prąd jaki mierzy woltomierz jest bezpośrednio z aku. Oczywiście to moje rozwiązanie, pewnie ktoś ma inaczej, ale też chciałem mieć napięcie dopiero po przekręceniu kluczyka.

_________________
Varadero XL 1000 juz jest :)
Africa Twin byla :-(


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N sty 14, 2018 11:48 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 22/06/2017 o 23:45
Posty: 464
Płeć: Nie określono
Imię: Piotr
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2000
james napisał(a):

Z tego co pamiętam to (przekaźnik uniwersalny):
Obrazek
30 - plus z aku,
87 - plus w odbiorniku (woltomierz/gniazdo zapalniczki),
86 - plus ze stacyjki,
85 - masa.

Na wyprowadzeniu 87 napięcie będzie tylko, gdy przekręcisz kluczyk.


Tu masz tą wiązkę, widać też przekażniki. Ja zrobiłem tak jak proponuje james, tylko dałem trzy. Trochę ciasno się zrobiło, ale się zmieściły (pomiędzy oryginalnymi) :)) Póki co działa jeden. Właśnie na USB i woltomierz. Pozostałe do grzanych manetek (i maty w kanapie) oraz halogenów LEDowych. Uff, mój biedny alternator :down:
Załącznik:
wiązka .JPG
wiązka .JPG [ 140.13 KiB | Przeglądane 517 razy ]


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 1:15 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 11/10/2017 o 18:52
Posty: 11
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Adam
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2006
Wielkie dzięki za porady, na pewno się zastosuję (przekaźnik już kupiony) :) montaż odkładam do trochę cieplejszych dni :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 7:23 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 16/01/2016 o 13:47
Posty: 444
Lokalizacja: HH
Płeć: Mężczyzna
Imię: Łukasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2003
Tylko żeby nie przyszło ci do głowy łączyć przewodów na jakieś szybkozłączki...tylko lutowanie plus ewentualnie jakieś kostki. Mam zrobione jak chłopaki pisali i wszystkie urządzenia podpięte pod przekaźnik na kostkach(grzane manetki , gniazdo zapalniczki, woltomierz, nawi) żeby przy demontażu nie ciąć przewodów.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn sty 15, 2018 11:42 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 11/10/2017 o 18:52
Posty: 11
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Adam
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2006
Wszystko będzie lutowane :) Konektory kupione, rurka termokurczliwa idt :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt sty 23, 2018 9:17 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 31/10/2016 o 22:22
Posty: 268
Lokalizacja: Poznań
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotr
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000VA Varadero
Rocznik: 2006
adamwojtkowiak1 napisał(a):
Wszystko będzie lutowane :) Konektory kupione, rurka termokurczliwa idt :)
Proponuję zastosować rurki termokurczliwe z klejem.
Mam tak u siebie i złącza masz wtedy zabezpieczone i hermetyczne.
Poza tym rurki te bardzo mocno się kurczą (np. z 12mm do 3mm).
Przy grzaniu rurek (najlepiej opalarką) na dłuższych odcinkach najlepiej grzać od środka w kierunku końcówek by klej miał możliwość wypłynięcia.

Rurki kupowałem tu -> LINK


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL