Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest N lip 21, 2019 10:39 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz wrz 01, 2016 10:46 pm 
Udaje motocyklistę
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 15/04/2015 o 19:54
Posty: 111
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotr
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
picnic napisał(a):
Witam

Nadal mam problem z moją Varadero...

Objawy następujące:

1. Na wolnych obrotach, po pewnym czasie po prostu gaśnie. Ale nawet się nie zadławia, po prostu jakby ktoś zapłon wyłączył.
2. Podczas jazdy potrafi szarpnąć, jakby się zadławił, potem jedzie normalnie.
3. Podczas jazdy potrafi stracić moc i po prostu zgasnąć (po wciśnięciu sprzęgła). Po chwili odpala normalnie i jedzie.

Generalnie jak jedzie to nie ma problemu, ma moc, ładnie równo ciągnie na wszystkich obrotach. Mam do wymiany uszczelki w wydechu ale to nie ma związku. Tylko czasem po prostu zgaśnie (no dość często).

Co zostało sprawdzone:

1. Silnik mechanicznie ok, zawory szczelne, kompresja ok. żadnych wycieków.
2. Gaźniki ok, minimalnie rozsynchronizowane, ale głównie przez nieszczelność wydechu jest z tym problem.
3. Świece, cewki ok.
4. Pompa paliwa ok, objawy są nawet gdy paliwo idzie grawitacyjnie.
5. W instalacji nie ma przebić, ładowanie ok.
6. Czujnik stopki ok.

Mój mechanik się poddał, i nie wiem co mam teraz zrobić.

Może ktoś z okolic Szczecina by się podjął sprawdzenia? To raczej problem elektryczny i chyba jakiś drobiazg, ale po prostu nie wiem co mam dalej robić.

POMOCY :(

Pozdrawiam


Wygląda na to że wymiana kompletu uszczelek rozwiązała problem! Przeleciałem dziś 140km, ostro dając ognia i maszyna szła jak burza, bez żadnych problemów.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, a w szczególności dzięki Ci messix za naprowadzenie:)

_________________
Varadero XL 1000 '99


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt wrz 02, 2016 10:15 am 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 30/03/2016 o 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
Marka motocykla: Husaberg-Honda
Model: FE 450-Varadero 1000
Rocznik: 2004
no i elegancko tak wlasnie powino byc :isok:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt wrz 02, 2016 1:03 pm 
Zapalony motocyklista
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 03/01/2014 o 23:50
Posty: 1063
Lokalizacja: Kętrzyn
Płeć: Mężczyzna
Imię: Wojtek
Marka motocykla: honda varadero
Model: xl1000
Rocznik: 2001
napisz gdzie kupowałeś uszczelki i ile dałeś


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt wrz 02, 2016 8:20 pm 
Udaje motocyklistę
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 15/04/2015 o 19:54
Posty: 111
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotr
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
maly napisał(a):
napisz gdzie kupowałeś uszczelki i ile dałeś


Kupiłem oryginalne w ASO Honda, za komplet dałem ok. 151zł. To były dwie do łączenia przy cylindrach i trzy takie duże do samych wydechów.

_________________
Varadero XL 1000 '99


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn wrz 05, 2016 8:14 am 
Zapalony motocyklista
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 03/01/2014 o 23:50
Posty: 1063
Lokalizacja: Kętrzyn
Płeć: Mężczyzna
Imię: Wojtek
Marka motocykla: honda varadero
Model: xl1000
Rocznik: 2001
ok dzięki :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So paź 01, 2016 7:53 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 01/04/2013 o 18:16
Posty: 13
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 2008
Nie masz problemów z odpalaniem? Immo nie blokuje? u mnie przed wymianą czujnika położenia wału nie dość ,że nie chciał zapalić czasami to ze 2 - 3 razy zgasł podczas jazdy.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N paź 02, 2016 3:01 pm 
Udaje motocyklistę
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 15/04/2015 o 19:54
Posty: 111
Lokalizacja: Szczecin
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotr
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
strus75 napisał(a):
Nie masz problemów z odpalaniem? Immo nie blokuje? u mnie przed wymianą czujnika położenia wału nie dość ,że nie chciał zapalić czasami to ze 2 - 3 razy zgasł podczas jazdy.


U mnie chyba nie ma immobilizera. To rocznik '99 na gaźnikach.
Z odpalaniem nie ma żadnych problemów.

_________________
Varadero XL 1000 '99


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N paź 02, 2016 10:41 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 19/01/2014 o 20:30
Posty: 76
Lokalizacja: Dubiecko
Płeć: Mężczyzna
Imię: Janusz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL 1000
Rocznik: 2003
strus75 napisał(a):
Nie masz problemów z odpalaniem? Immo nie blokuje? u mnie przed wymianą czujnika położenia wału nie dość ,że nie chciał zapalić czasami to ze 2 - 3 razy zgasł podczas jazdy.


Jakie są koszty wymiany czujnika położenia wału?
U mnie zaświeca się hiss i gaśnie, ostatnio robi to dość często.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL