Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Pn lip 23, 2018 2:18 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt mar 29, 2013 11:41 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 01/02/2011 o 16:57
Posty: 232
Lokalizacja: wrocław
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero
Model: XL1000V
Rocznik: 2000
wymiana klocków hamulcowych - tył

_________________
.... do motoru trzeba czuć respekt .....
... nie zawsze wybacza błędy ....
Obrazek

Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt kwi 08, 2014 9:39 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 26/08/2013 o 21:26
Posty: 3
Płeć: Nie określono
witam, czynność jest dość prosta, ale ja nie mogę cofnąć tłoczków przy tylnym zacisku, dlatego muszę rozebrać i przesmarować. Mam pytanie, jak demontować tylny zacisk? Odkręcam śrubę i zacisk przesuwa się na takiej jak by gumowej tulejce. Pod tą gumą jest jeszcze jakaś śruba? Nie chcę urwać tej gumy i stąd moje pytanie. Dzięki za info!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt kwi 08, 2014 3:50 pm 
Sympatyk Weteran
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 18/10/2009 o 14:36
Posty: 540
Lokalizacja: Płock - Schwedt
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero + Pannonia
Model: sd1
Rocznik: 1999
jura napisał(a):
witam, czynność jest dość prosta, ale ja nie mogę cofnąć tłoczków przy tylnym zacisku, dlatego muszę rozebrać i przesmarować. Mam pytanie, jak demontować tylny zacisk? Odkręcam śrubę i zacisk przesuwa się na takiej jak by gumowej tulejce. Pod tą gumą jest jeszcze jakaś śruba? Nie chcę urwać tej gumy i stąd moje pytanie. Dzięki za info!


Żeby zdjąć zacisk, trzeba wyjąć koło. ;(

_________________
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt kwi 08, 2014 10:48 pm 
Rekrut
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 13/12/2013 o 08:18
Posty: 36
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero
Model: 1000
Rocznik: 2008
Czy trzeba wyjąć koło czy wystarczy wysunąć oś koła i wtedy wyjąć ten aluminiowy element wraz z zaciskiem? Też będę wymieniał w tyle niebawem


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 09, 2014 5:36 am 
Sympatyk Weteran
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 18/10/2009 o 14:36
Posty: 540
Lokalizacja: Płock - Schwedt
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Varadero + Pannonia
Model: sd1
Rocznik: 1999
bankier napisał(a):
Czy trzeba wyjąć koło czy wystarczy wysunąć oś koła i wtedy wyjąć ten aluminiowy element wraz z zaciskiem? Też będę wymieniał w tyle niebawem


Osobiście zawsze wyjmowałem koło, więc nie znam odpowiedzi.

Jak wyjmiesz koło , to możesz ocenić stan prawego łożyska w piaście i w zabieraku z lewej , a jak zdejmiesz zabierak , możesz ocenić stan lewego łożyska w piaście.

Dodatkowej roboty niewiele , a można sporo się dowiedzieć. :whatup:

A klocki z tyłu wymienia się rzadko, więc jest okazja do zweryfikowania stanu. Choć może czasem lepiej nie wiedzieć, lepiej się śpi ?

jura napisał(a):
witam, czynność jest dość prosta, ale ja nie mogę cofnąć tłoczków przy tylnym zacisku, dlatego muszę rozebrać i przesmarować. Mam pytanie, jak demontować tylny zacisk? Odkręcam śrubę i zacisk przesuwa się na takiej jak by gumowej tulejce. Pod tą gumą jest jeszcze jakaś śruba? Nie chcę urwać tej gumy i stąd moje pytanie. Dzięki za info!

Pamiętaj , dwa zewnętrzne tłoczki są wysuwane przez pompkę nożną, środkowy przez pompkę przednią przy lewej tarczy ( tę, na której wisi zacisk ).

_________________
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.


Ostatnio edytowano Śr kwi 09, 2014 5:45 am przez płock1964, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr sie 31, 2016 9:38 am 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 30/03/2016 o 17:40
Posty: 137
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
Marka motocykla: Husaberg-Honda
Model: FE 450-Varadero 1000
Rocznik: 2004
Koledzy wiem ze temat stary jak swiat, ale do wyjecia zacisku nie trzeba zdejmowac kola, nawet dotykac. bez sensu robienie sobie roboty, wkladania ustawiania itp


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL