Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Cz lis 15, 2018 10:50 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Amperomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 2:26 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
Witam,

Wątek woltomierza istnieje..., a czy ktoś zamontował sobie amperomierz?

Posiadam analogowy - zdjęcie.
Potrzebuję jedynie pomocy przy prawidłowym podłączeniu (schemat, podpowiedzi, może fotki..., szeregowo, czy równolegle - to pytanie nie jest bez powodu...).

Pzdr.


Załączniki:
Amperomierz-_equus_resize.jpg
Amperomierz-_equus_resize.jpg [ 32.7 KiB | Przeglądane 1122 razy ]

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Amperomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 2:52 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
amperomierze wpina się szeregowo w obwód
amperomierz powinien być "zworą" więc podpięcie równoległe będzie jak zwarcie kablem akumulatora

edit
niektóre amperomierze wymagają boczników (rezystorów o bardzo małej rezystancji)
wtedy amperomierz jest tak naprawdę bardzo czułym woltomierzem

jak wygląda podpięcie przewodów?

edit2
https://www.conrad.pl/Amperomierz-Equus ... &pi=842052
http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... emeter.pdf
http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _fr_nl.pdf

w pdfie jest podłączenie


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Amperomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 3:07 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
- czyli............................po podłączeniu natężenie, a w zasadnie cały prąd pójdzie najpierw do Amperomoerza, a potem na resztę instalacji...?!

Jeśli tak, to czy przewód, linka 2mm-2,5mm będzie odpowiednia?

Kuuurcze syku - DZIĘKI!

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Amperomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 3:24 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 23/01/2015 o 18:06
Posty: 166
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Mężczyzna
Imię: Sylwek
Marka motocykla: suzuki
Model: gsx-1250fa
Rocznik: 2010
http://www.elektryk.kdi.pl/kurs-sep/prz ... trycznych/
wariant C czyli pojedyncze przewody

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Amperomierz
PostNapisane: Pt lut 24, 2017 10:52 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 18/03/2013 o 18:49
Posty: 410
Lokalizacja: Polichno
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: honda
Model: sd01
Rocznik: 1999
Wiktoria16006 napisał(a):
- czyli............................po podłączeniu natężenie, a w zasadnie cały prąd pójdzie najpierw do Amperomoerza, a potem na resztę instalacji...?!

Jeśli tak, to czy przewód, linka 2mm-2,5mm będzie odpowiednia?

Kuuurcze syku - DZIĘKI!

i wtedy stosuje się boczniki aby całego prądu nie "puszczać " przez zegar :)
Ale napisz mi PO CO Ci amperomierz w wiadrze ?
Po co kombinować ?

_________________
A w sercu zawsze XL600V :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: Amperomierz
PostNapisane: So lut 25, 2017 11:39 am 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 11/12/2016 o 21:22
Posty: 194
Lokalizacja: Bolesławiec
Płeć: Mężczyzna
Imię: Paweł
Marka motocykla: Honda V XL
Model: Varadero SD02
Rocznik: 2005
hmmm...
1. Bo mam wolny amperomierz Equus.
2. Bo lubię symetrię i brakuje mi teraz czegoś po drugiej stronie.
3. Bo choć zmiany amperażu niewielkie, to zawsze to kolejny wskaźnik...
4. Bo lubię majsterkować.
5. Bo nie mam pomysłu na inny wskaźnik.
6. Bo to PLUS do wizerunku - cieszy chociażby moje oko, a i satysfakcja z samodzielnego "liftu".
7. Bo szaro, buro i nudzę się w garażu...

Pzdr.

_________________
Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć już zębów...!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL