Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Pt lip 19, 2019 5:03 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 12, 2018 10:19 pm 
Uczy się jeździć
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 04/05/2017 o 17:19
Posty: 57
Lokalizacja: Płock
Płeć: Mężczyzna
Imię: Andrzej
Marka motocykla: Honda
Model: VARADERO
Rocznik: 2005
Zmontowałem filmik na którym widać jak działa i gdzie zamontowałem wskaźnik



Ostatnio edytowano Pt kwi 13, 2018 10:12 am przez Klazoniusz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz kwi 12, 2018 11:44 pm 
Sympatyk Weteran
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 06/08/2013 o 07:37
Posty: 723
Lokalizacja: Racibórz
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL1000VA
Rocznik: 2011
Klazoniusz napisał(a):
Zamontowałem przewody tak jak na zdjęciu poniżej (znalezione w sieci). Z jednym ale, nie uzbrajałem tej białej kostki która dostałem od "majfrenda" tylko czerwona kostkę która jest pod siedzeniem.

Efekt super, krótkie programowanie i w trasę - wszystko działa tak jak to sobie wyobrażałem.
Polecam każdemu (niecałe 40 dolarów)
Obrazek

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka


Napisz proszę jak się robi i na czym polega programowanie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt kwi 13, 2018 7:32 am 
Uczy się jeździć
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 04/05/2017 o 17:19
Posty: 57
Lokalizacja: Płock
Płeć: Mężczyzna
Imię: Andrzej
Marka motocykla: Honda
Model: VARADERO
Rocznik: 2005
Do zaprogramowany potrzebna jest mam droga na której będziemy mogli przejechać za jednym zamachem wykorzystując wszystkie biegi i różne obroty silnika. Ja taką znalazłem, co więcej wskaźnik biegów wpiąłem w kostkę dopiero na tej drodze bo nie chciałem bawić się z resetowanien jeżeli coś źle zaprogramuje się podczas przejazdu przez miasto. (Wskaźnik podobno resetuje się poprzez przekręcenie 6 razy kluczyka w stacyjce - nie sprawdzałem)

Przekręcamy kluczyk w stacyjce . Wyświetlacz biegów przelatuje od 6 do 1 i pojawia się litera "L" (pewnie chodzi o learning).
Wrzucamy pierwszy bieg, ruszamy i jedziemy aż na wyświetlaczu pojawi się litera "n" wtedy wrzucamy kolejny bieg i tak aż do 6.
Na każdym biegu trzeba przelecieć przez duży zakres obrotów bo wskaźnik zapamiętuje zależność między prędkością a obrotami.

Nie pamiętam jaki symbol pojawił się na końcu programowania, ale na pewno się zatrzymałem, zgasiłem Moto, odpaliłem ponownie i cieszyłem się nowym wskaźnikiem.

Teraz kilka uwag z kilkunastudniowego korzystania.
1. Wskaźnik wskazuje bieg tylko kiedy mamy "ciąg" tzn. jeżeli wciskamy sprzęgło na wskaźniku pojawia się tylko pozioma kreska.
2. Podczas zmiany biegów rzadko, ale zdarza się na krótką chwilę pojawić numer innego biegu. Przykładowo leniwie wrzucamy z 2 na 3, a tam pojawia się przez ułamek sekundy 6.
3. Raz zdarzyło mi się odpalić Moto, ruszyć, a na wyświetlaczu tylko "F". Wtedy zatrzymanie, stacyjka off/on i wszystko ok.
4. Wskaźnik święci dość mocno co może przeszkadzać po zmroku.


Podsumowując - dla mnie niezbędny bajer :)
PolecamObrazek

Ps. We wcześniejszym poście podmieniłem filmik - zrobiony specjalnie żeby można zobaczyć jak działa wskaźnik i gdzie jest zamontowany.

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano Pt kwi 13, 2018 10:24 am przez Klazoniusz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt kwi 13, 2018 8:30 am 
Sympatyk Weteran
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 06/08/2013 o 07:37
Posty: 723
Lokalizacja: Racibórz
Płeć: Mężczyzna
Imię: Maciek
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero XL1000VA
Rocznik: 2011
Klazoniusz napisał(a):


4. Wskaźnik święci dość mocno co może przeszkadzać po zmroku.



Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka


Dzięki,
można nakleić "dymioną" folię i przytłumić jasność.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn kwi 23, 2018 9:28 am 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 25/01/2017 o 18:15
Posty: 31
Płeć: Nie określono
Imię: adam
Marka motocykla: hnda
Model: varadero 1000
Rocznik: 2005
ja poprosiłem pana chińczyka o wersję z kablem wychodzącym od spodu, nie u dołu jak u Ciebie :whatup:
już przyszedł teraz tylko zamontować :))
pewnie folia będzie niezbędna choćby żeby cyfer blat przykryć bo nie wygląda to dobrze :thumbdown:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn kwi 23, 2018 9:32 am 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 25/01/2017 o 18:15
Posty: 31
Płeć: Nie określono
Imię: adam
Marka motocykla: hnda
Model: varadero 1000
Rocznik: 2005
Klazoniusz napisał(a):
1. Wskaźnik wskazuje bieg tylko kiedy mamy "ciąg" tzn. jeżeli wciskamy sprzęgło na wskaźniku pojawia się tylko pozioma kreska.

2. Podczas zmiany biegów rzadko, ale zdarza się na krótką chwilę pojawić numer innego biegu. Przykładowo leniwie wrzucamy z 2 na 3, a tam pojawia się przez ułamek sekundy 6.


Tak jak każdy z tych wyświetlaczy wliczając w to gipro (mniemam) tak i ten działa dopiero po puszczeniu sprzęgła, krzaki mogą się pojawić przy szybkiej zmianie biegów jak troszkę przeciągniemy na sprzęgle podczas zmiany biegów, tzn. czujnik dźwigni już chwyci a samo sprzęgło jeszcze nie zrównało obrotów silnika z wałkiem skrzyni, do tego niedomknięta całkiem przepustnica i może dlatego, podobnie przy wolnej zmianie, tyle że teraz obroty silnika są niskie z tąd zamiast trójki szóstka po puszczeniu sprzęgła całkowicie obroty silnika i wałka skrzyni już są wyrównane i przeliczenia z czujników skrzyni i silnika są prawidłowe.

Zawsze tak będzie bo tak to działa - przelicza
jeśli w innych modelach takie krzaki nie występują to pewnie tylko dlatego że Wyświetlają one bieg wolniej co daje czas na zasprzęglenie.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie :boss:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 17, 2019 6:32 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 372
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
Koledzy, może ktoś coś podpowie?
Zamontowałem wyświetlacz biegów - ten podłączany pod kostkę od diagnostyki (trzy przewody).
I tu niestety mam kłopot.
Po przekręceniu stacyjki, wyświetlacz liczy od 1 do 6 i zaczyna mrugać literka F
- w tym stanie "nie uczy się biegów" w czasie jazdy :(

Po sześciokrotnym dość szybkim przekręceniu stacyjki przy siódmym podaniu prądu na wyświetlaczu zostaje
wyświetlona literka C na zmianę z 0

Myślałem, że wykasowałem poprzednią pamięć i przygotowałem "urządzenie do nauki".
Ale to też nic nie daje. W czasie jazdy nic się nie zmienia.

Podpowiem, że wyświetlacz jest dedykowany do Suzuki GSF, DL650, VL1500.
Myślałem, że to tylko kwestia kostki?????
Czy sygnał w Suzuki jest jakoś inaczej przesyłany niż w Hondzie?

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 17, 2019 7:15 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 372
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
To dokładnie ten wyświetlacz:
Załącznik:
wyśw.jpg
wyśw.jpg [ 41.08 KiB | Przeglądane 537 razy ]

tylko z inną wtyczką ;)

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt kwi 19, 2019 8:08 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 18/03/2013 o 18:49
Posty: 437
Lokalizacja: Polichno
Płeć: Nie określono
Marka motocykla: honda
Model: sd01
Rocznik: 1999
Bardzo możliwe że iż sygnały przychodzące z motocykla są inne dla Hondy a inne dla Suzi i to nie zagra (do sprawdzenia oscyloskopem ) Myślę iż ten wyświetlacz jest programowany jakich sygnałów ma słuchać .

_________________
A w sercu zawsze XL600V :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn kwi 22, 2019 6:46 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 372
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
No to mnie kolega nie pocieszył.
:down: :down: :down:
Ale dziękuję za zainteresowanie.

a może ma ktoś od hondy, a potrzebuje do suzuki???

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr cze 19, 2019 11:38 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 19/06/2019 o 11:08
Posty: 1
Płeć: Nie określono
Imię: Michał
Marka motocykla: Suzuki
Model: Vstrom
Rocznik: 2000
Czy ktoś rozwiązał ten problem z migajacym F ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr cze 19, 2019 2:36 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 30/06/2017 o 10:26
Posty: 372
Lokalizacja: Milanówek
Płeć: Mężczyzna
Imię: Staszek
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2011
Aby "F" przestało migać, trzeba wprowadzić wyświetlacz w stan nauki.( chyba 7 krótkich przekręcań stacyjki)

_________________
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N cze 23, 2019 3:14 pm 
Sympatyk
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 21/08/2013 o 21:51
Posty: 20
Płeć: Mężczyzna
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero 1000
Rocznik: 2003
Kupiłem ten wyświetlacz na aliexpresie, dwa tygodnie i był u mnie. Bardzo dobre wykonanie, banalnie prosty montaż, programowanie na stopce centralnej w garażu. Bardzo dobrze działa. Jeśli ktoś chce taki gadżet to polecam na aliexspresie koszt 34 dolary. Na allegro coś ok. 300 zł.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL