Proszę o ocenę Viaderka z 2000 roku
- Akar
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 1000 XL
- Rocznik: 1999
Proszę o ocenę Viaderka z 2000 roku
Panowie, codziennie przeglądam po kilka razy portale aukcyjne i znalazłem taką oto Hondę:
http://allegro.pl/honda-varadero-1000-i3667603655.html
czy ktoś z Was zna może to Varadero? Jeżeli nie, to byłbym wdzięczny gdybyście mogli ją dla mnie "prześwietlić". Wstępnie jestem z właścicielem umówiony na poniedziałek, ale warto znać opinie wyjadaczy.
Z góry wielkie dzięki!
http://allegro.pl/honda-varadero-1000-i3667603655.html
czy ktoś z Was zna może to Varadero? Jeżeli nie, to byłbym wdzięczny gdybyście mogli ją dla mnie "prześwietlić". Wstępnie jestem z właścicielem umówiony na poniedziałek, ale warto znać opinie wyjadaczy.
Z góry wielkie dzięki!
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Re: Proszę o ocenę Viaderka z 2000 roku
Na podstawie tych zdjęć trudno cokolwiek powiedzieć.
Wiadomo, że plastiki są malowane a naklejki nieoryginalne (chyba, że ten złoty się tak dziwnie mieni...). Pomalowane są także osłony kierunkowskazów (normalnie mat). Nie jest to element, który przekreśla moto o ile właściciel jest w stanie się z tego wytłumaczyć
Czarny bak także nie występował w tych rocznikach - malowany bądź wymieniony na taki od nowszego modelu (o ile pasują).
Manetki zmienione. Kilka śrubek pozamienianych na jakieś dziwne, jedne na krzyżak, inne na duży imbus...
Załatw więcej zdjęć, jeżeli chcesz, abyśmy coś więcej napisali w temacie
Wiadomo, że plastiki są malowane a naklejki nieoryginalne (chyba, że ten złoty się tak dziwnie mieni...). Pomalowane są także osłony kierunkowskazów (normalnie mat). Nie jest to element, który przekreśla moto o ile właściciel jest w stanie się z tego wytłumaczyć
Czarny bak także nie występował w tych rocznikach - malowany bądź wymieniony na taki od nowszego modelu (o ile pasują).
Manetki zmienione. Kilka śrubek pozamienianych na jakieś dziwne, jedne na krzyżak, inne na duży imbus...
Załatw więcej zdjęć, jeżeli chcesz, abyśmy coś więcej napisali w temacie
- Akar
Wow, mega opinia. Wielkie dzięki! W Nysie stoi też ten:
http://allegro.pl/honda-varadero-xl-100 ... 40081.html
ten w świdnicy (też ewentualnie w poniedziałek do oględzin):
http://allegro.pl/honda-xl-1000-varader ... 83844.html
Pszczyna:
http://allegro.pl/honda-varadero-1000xl ... 26447.html
Który z nich wygląda na wartego zwrócenia uwagi?
http://allegro.pl/honda-varadero-xl-100 ... 40081.html
ten w świdnicy (też ewentualnie w poniedziałek do oględzin):
http://allegro.pl/honda-xl-1000-varader ... 83844.html
Pszczyna:
http://allegro.pl/honda-varadero-1000xl ... 26447.html
Który z nich wygląda na wartego zwrócenia uwagi?
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Tak jak pisałem wcześniej, mogę powiedzieć coś o stanie wizualnym, co jest inne w odróżnieniu od oryginału itd
Będę się czepiał trochę na siłę
1)
-przednie zaciski hamulcowe (oba) od nowszej wersji,
-malowana kapa sprzęgła, alternatora i osłona zębatki,
-podejrzanie wyglądające naklejki, ale tu pewności nie mam
-brak prawego lusterka?
-akcesoryjne śruby imbusowe (te czerwone)
-tylne kierunki ledowe,
-obklejona czasza (mogło być szlifowanko po asfalcie, albo po prostu jest to tuning),
-dziwnie zwisająca kostka z prawej strony, pod siedzeniem - nie przypominam sobie, aby tam była jakaś wiązka
-przetarcie na ogonie, po prawej stronie,
-wymieniony amor i/lub sprężyna (może to i lepiej?)
-wyłamany kawałek plastiku przy tylnym chlapaczu
-nie wiem, czy czarne felgi wychodziły w tym modelu
2)
Niczego niepokojącego nie widziałem. Trzebaby było posłuchać. obejrzeć, przejechać się.
3)
-Malowane boczki
Niczego poważniejszego się nie dopatrzyłem, ale faktem jest, że zdjęcia są porobione słabo. Tutaj też w razie co, proponuję sprawdzić go dobrze przy ew. próbie zakupu
Będę się czepiał trochę na siłę
1)
-przednie zaciski hamulcowe (oba) od nowszej wersji,
-malowana kapa sprzęgła, alternatora i osłona zębatki,
-podejrzanie wyglądające naklejki, ale tu pewności nie mam
-brak prawego lusterka?
-akcesoryjne śruby imbusowe (te czerwone)
-tylne kierunki ledowe,
-obklejona czasza (mogło być szlifowanko po asfalcie, albo po prostu jest to tuning),
-dziwnie zwisająca kostka z prawej strony, pod siedzeniem - nie przypominam sobie, aby tam była jakaś wiązka
-przetarcie na ogonie, po prawej stronie,
-wymieniony amor i/lub sprężyna (może to i lepiej?)
-wyłamany kawałek plastiku przy tylnym chlapaczu
-nie wiem, czy czarne felgi wychodziły w tym modelu
2)
Niczego niepokojącego nie widziałem. Trzebaby było posłuchać. obejrzeć, przejechać się.
3)
-Malowane boczki
Niczego poważniejszego się nie dopatrzyłem, ale faktem jest, że zdjęcia są porobione słabo. Tutaj też w razie co, proponuję sprawdzić go dobrze przy ew. próbie zakupu
- Akar
Kurde, nie spodziewałem się aż tak wnikliwej analizy! Jak uda mi się kupić Viadro i przyjechać na jakiś zlot to masz duże zimne piwo ode mnie! Wielkie dzięki.
Facet ze Świdnicy (moto nr 2) jeszcze najbardziej rzeczowo z nich wszystkich się wypowiadał. Ale zastanawia mnie jedna rzecz... Motocykl jest do kupienia w Świdnicy (tam też mieszka jego właściciel). Natomiast motocykl stoi na raciborskich tablicach SRC. Facet tłumaczył, że kupił go na początku sezonu w Raciborzu, w dalszym ciągu obowiązuje ubezpieczenie starego właściciela i miał zamiar go przerejestrować dopiero na początku przyszłego roku. Ale teraz naszła go zmiana na BMW. Przynajmniej tak go zrozumiałem. Czy to w ogóle możliwe? Jutro do niego zadzwonię i dopytam ewentualnie...
Facet ze Świdnicy (moto nr 2) jeszcze najbardziej rzeczowo z nich wszystkich się wypowiadał. Ale zastanawia mnie jedna rzecz... Motocykl jest do kupienia w Świdnicy (tam też mieszka jego właściciel). Natomiast motocykl stoi na raciborskich tablicach SRC. Facet tłumaczył, że kupił go na początku sezonu w Raciborzu, w dalszym ciągu obowiązuje ubezpieczenie starego właściciela i miał zamiar go przerejestrować dopiero na początku przyszłego roku. Ale teraz naszła go zmiana na BMW. Przynajmniej tak go zrozumiałem. Czy to w ogóle możliwe? Jutro do niego zadzwonię i dopytam ewentualnie...
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Owszem, jest to możliwe, ale niebezpieczne dla kupującego.Akar pisze:Kurde, nie spodziewałem się aż tak wnikliwej analizy! Jak uda mi się kupić Viadro i przyjechać na jakiś zlot to masz duże zimne piwo ode mnie! Wielkie dzięki.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Marka motocykla: Honda Varadero 1000
- Rocznik: 2004
To popros goscia o numer tel. poprzedniego wlasciciela pod pretekstem , ze chcesz poznac historie moto, jak gosciu nie bedzia mial nic do ukrycia do powinnien podac CI numer. Jak bedzie kombinowal to cos jest nie teges.
- Akar
Niebezpieczne dla kupującego? Jako że sam jestem z Raciborza to mówił mi, że nie będę musiał wyrabiać nowych tablic. Mam znajomą w Starostwie Powiatowym, która pracuje w dziale komunikacji. Postaram się dzisiaj do niej dodzwonić i zapytać. Bo trochę mnie to zdziwiło i nie wiem "z czym się to je"...
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
Jak rejestracja raciborska i Ty zameldowany w Raciborzu, numer zostaje ten sam, nie zmienia się tablicy.
- Akar
Znajoma powiedziała, że potrzebuję tylko ORYGINAŁU umowy, którą aktualny właściciel podpisał z poprzednim właścicielem. I oczywiście standardowo cała reszta już normalnie. Dzięki Panowie za pomoc! Jutro o 6.00 wyjeżdżam na ogledziny. Zdam relację po
- płock1964
- Sympatyk Weteran
Wprawdzie w Polsce nie ma obowiązku przerejestrowania moto w określonym czasie, jednak istnieje obowiązek powiadomienia organu rejestrującego i ubezpieczyciela o sprzedaży w ciągu 30 dni. Jeśli poprzedni właściciel nazajutrz po sprzedaży wypowiedział umowę OC, a nowy jej nie zawarł, bo miał kwit - choć nieważny - to masz pozamiatane. Poza tym moto mogło służyć jako narzędzie przestępstwa, być na kilku fotkach itd. itp. Oczywiście to czarny scenariusz i oby się nie ziścił. Proponuję dotarcie do poprzedniego właściciela i ubezpieczyciela i sprawdzenie historii.Akar pisze:Znajoma powiedziała, że potrzebuję tylko ORYGINAŁU umowy, którą aktualny właściciel podpisał z poprzednim właścicielem. I oczywiście standardowo cała reszta już normalnie. Dzięki Panowie za pomoc! Jutro o 6.00 wyjeżdżam na ogledziny. Zdam relację po
- Nuno
- Sympatyk Weteran
- Imię: Krzysiek
- Marka motocykla: Yamaha
- Model: XTZ 1200 Super Tener
- Rocznik: 2010
Miałem podobną przygodę z autem.
Musisz mieć umowę kupna sprzedaży z gościem widniejącym w dowodzie, a jeśli kupujesz od kogoś kto w nim nie jest, musisz mieć oryginał umowy między tym w dowodzie i tym od kogo kupujesz.
Czasem są też pośrednicy, nawiasem mówiąc jak kupowałem samochód to dostałem 4 umowy kupna sprzedaży i nie było problemu z rejestracją. Nie ma obowiązku przerejestrowania ale poprzedni właściciel musi zgłosić sprzedaż.
Co do ubezpieczenia, jeśli jest nieważne to mogą nałożyć karę za brak ciągłosći OC tylko nie wiadomo na kogo. Jakieś 2000 zł.
Swoją drogą nie zapomnij sprawdzić numerów na ramie i dowodzie.
Powodzenia
Musisz mieć umowę kupna sprzedaży z gościem widniejącym w dowodzie, a jeśli kupujesz od kogoś kto w nim nie jest, musisz mieć oryginał umowy między tym w dowodzie i tym od kogo kupujesz.
Czasem są też pośrednicy, nawiasem mówiąc jak kupowałem samochód to dostałem 4 umowy kupna sprzedaży i nie było problemu z rejestracją. Nie ma obowiązku przerejestrowania ale poprzedni właściciel musi zgłosić sprzedaż.
Co do ubezpieczenia, jeśli jest nieważne to mogą nałożyć karę za brak ciągłosći OC tylko nie wiadomo na kogo. Jakieś 2000 zł.
Powodzenia
Romet Ogar>Boatwing coś tam>Honda Transalp 600>Deauville 650>Yamaha FJR 1300>Honda XL1000V VARADERO>Yamaha XT 1200Z Super Tenere
- płock1964
- Sympatyk Weteran
Nałożą wiadomo na kogo- na właściciela - obecnego, bo to najłatwiej. A ty musisz we własnym zakresie odzyskiwać forsę od tego, który zawinił - jeśli w umowie jest zapis, że moto jest wolne od wad prawnych.Nuno pisze:Miałem podobną przygodę z autem.
Co do ubezpieczenia, jeśli jest nieważne to mogą nałożyć karę za brak ciągłosci OC tylko nie wiadomo na kogo. Jakieś 2000 zł.
Powodzenia
Poza tym, przy większej ilości umów nie masz możliwości weryfikacji stanu prawnego, zgodności danych w umowach itp.
-
- Uczy się jeździć
- Model: r 1200 GS Adv
w drugiej kwestii masz rację, w pierwszej nie do końca : istnieje zapis o obowiązku przerejestrowania pojazdu przez kupującego w terminie 14 dni od dnia nabycia, problem w tym, że nie ma żadnej sankcji za niedopełnienie tego obowiązku / rekordzista który kupił od mojej firmy samochód na fakturę 6 lat temu nie przerejestrował go do dziś, Wydział Komunikacji któremu zgłosiłem sprzedaż nie ściga go z urzędu...bo nie ma takiego obowiązku, ja "bujam się" z przesyłaniem informacji o sprzedaży na każde wezwanie do zapłacenia mandatu za kolejną fotkę z fotoradaru. Sugestia pani z wydziału komunikacji była taka: my nie możemy nic zrobić, ale jak zginą tablice od tego samochodu to właściciel będzie musiał przyjść do urzędupłock1964 pisze:
Wprawdzie w Polsce nie ma obowiązku przerejestrowania moto w określonym czasie, jednak istnieje obowiązek powiadomienia organu rejestrującego i ubezpieczyciela o sprzedaży w ciągu 30.
kolejną kwestią jest podatek od czynności cywilno-prawnych - kupujący powinien go zapłacić w terminie 14 dni od zawarcia umowy / druk PCC3 / chyba że wartość umowy była niższa niż 1000 PLN
niestety to jest wszystko teoria, jak wygląda rynek pojazdów używanych wszyscy wiemy / w tym konkretnym przypadku pewnie umowa z poprzednim właścicielem jest bez daty
- Akar
Varadero już stoi w garażu coś pięknego!
Dodałbym coś od siebie do dyskusji o papierach, ale póki co mam za mało doświadczenia żeby cokolwiek powiedzieć. W czwartek postaram się pozałatwiać wszystkie sprawy (skarbówka, ubezpieczenie, wydział komunikacji). Z tego co mi mówiła znajoma to żadnych problemów nie powinno być. Wszystkie papiery, które miałem mieć - mam.
Jeszcze raz wielkie dzięki za ocenę maszyny, ale też za poruszenie sprawy papierów!
Następne pytania pojawią się w odpowiednich działach :P
Pozdrawiam
Dodałbym coś od siebie do dyskusji o papierach, ale póki co mam za mało doświadczenia żeby cokolwiek powiedzieć. W czwartek postaram się pozałatwiać wszystkie sprawy (skarbówka, ubezpieczenie, wydział komunikacji). Z tego co mi mówiła znajoma to żadnych problemów nie powinno być. Wszystkie papiery, które miałem mieć - mam.
Jeszcze raz wielkie dzięki za ocenę maszyny, ale też za poruszenie sprawy papierów!
Następne pytania pojawią się w odpowiednich działach :P
Pozdrawiam