Witam. Z uwagi że szukaj nie znalazło odpowiedzi na moje pytanie zakładam temat. Mam potrzebę demontażu wahacza i natrafiłem na mały problem. W jaki sposób wyjąć oś wahacza niczego przy okazji nie niszcząc. Czy takowa posiada jakieś zabezpieczenia ponieważ nie chce się wyjąć. Boję się mocniej traktować ją jakimś "czujnikiem" aby czegoś nie uszkodzić.
Pozdrawiam.
Wymiana łożysk wahacza tylnego
- Staszek1
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Marka motocykla: KTM
- Model: 1090 ADV R
- Rocznik: 2018
Re: Wymiana łożysk wahacza tylnego
Kolego. Witaj.
Nie odpowiem wprost, bo nie pamiętam której śruby dotyczyły problemy, ale chyba "czujnika" będziesz musiał użyć - i to znacznego. Poszukaj posów o montażu stopki centralnej. Tam chyba był poruszany ten temat.
Nie odpowiem wprost, bo nie pamiętam której śruby dotyczyły problemy, ale chyba "czujnika" będziesz musiał użyć - i to znacznego. Poszukaj posów o montażu stopki centralnej. Tam chyba był poruszany ten temat.
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)
(Hans Christian Andersen)
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Znalazłem watek o stopce. Spróbuję w sobotę, może sposobem udarowo - uderzeniowym uda się wyjąć oś.Staszek1 pisze:Kolego. Witaj.
- Pegaz
- Sympatyk
- Imię: Paweł
- Marka motocykla: Yamaha
- Model: Super Tenere 1200
Na śruby mocowania silnika była jakaś akcja w ASO, bynajmniej ja usłyszałem taką propozycję wymiany i to całkiem przypadkowo bo akurat kupowałem jakieś graty do Viadra.
Z obawy, że mi coś przy okazji popsują a sezon był tuż tuż nie zdecydowałem się
Z obawy, że mi coś przy okazji popsują a sezon był tuż tuż nie zdecydowałem się
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
No. Z osią wahacza udało się. Po wpompowaniu za uszczelniacze łożysk specyfiku zwanego naftą, po tygodniu stania puściło i oś wyszła bez oporów. Oś nie ma żadnych dodatkowych zabezpieczeń.
Gorzej poszło, a raczej nie poszło z górną szpilką mocowania silnika. Klucz udarowy nie pomógł, wybijanie też nie pomogło. Tak ją złapało, że jak wybijałem to nakrętka ścięła gwint w szpilce. Skończyło się na rozwierceniu z obu stron i wymianie szpilki na nową.
Gorzej poszło, a raczej nie poszło z górną szpilką mocowania silnika. Klucz udarowy nie pomógł, wybijanie też nie pomogło. Tak ją złapało, że jak wybijałem to nakrętka ścięła gwint w szpilce. Skończyło się na rozwierceniu z obu stron i wymianie szpilki na nową.