Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero oraz podróży
Teraz jest Cz kwi 17, 2014 8:56 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 06, 2008 1:16 pm 
Witam!

Zakupiłem podgrzewane manetki Hondy i właśnie próbuje je zainstalować. Problem w tym, że instrukcja jest dosyć ogólna i nie jest powiedziane dokładnie co gdzie podpiąć.
Konkretnie mam problem ze znalezieniem w motocyklu wolnego wyprowadzenia plusa i masy:)
Według instrukcji masę trzeba wziąść z lewego kierunkowskazu. Pomijając fakt, że nie dają do manetek potrzebnego trójnika (trzeba zamówić oddzielnie) - przewody są z kierunkowskazu wyprowadzone bez złączek, więc musiałbym ciąć kabel...
Co do podpięcia plusa - instrukcja mówi o podpięciu się trójnikiem (też do kupienia oddzielnie) do głównego wyłącznika zapłonu (czerwony przełącznik po prawej).
NIe mam trójnika do plusa zasilania i nie wiem jak podpiąć masę do kierunku bez cięcia kabli. Wszelkie sugestie jak nieinwazyjnie rozwiązać ten problem mile widziane!

Pozdra


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 06, 2008 8:05 pm 
VIP
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 08/09/2007 o 20:31
Posty: 677
Lokalizacja: Chotomów
Płeć: Nie określono
Ja minus podpiołem bezpośrednio do akumulatora a plus do przewodu przy bezpiecznikach obok akumulatora gdzie znalazłem plus po zapłonie :wink: Przeciągnołem przewody pod zbiornikiem razem z instalacją od alarmu :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 2:00 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 16/10/2008 o 12:15
Posty: 452
Lokalizacja: xyz
Płeć: Nie określono
Porada potrzebna; jakie manetki podgrzewane kupić?
czy takie SAITO, bo ma je mój brat :)
http://www.allegro.pl/item778211896_podgrzewane_manetki_motocyklowe_saito_25mm.html
czy może takie cuś, bodajże SAITO II:
http://www.allegro.pl/item760609453_podgrzewane_manetki_do_quadow.html
czy może DAYTONA, bo japońskie:
http://www.allegro.pl/item749028024_manetki_podgrzewane_daytona_produkcja_japonska.html
czy może OXFORDy, bo z guzikami bez pokręteł:
http://www.allegro.pl/item766752801_oxford_manetki_podgrzewane_model_2009_22mm.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 4:35 pm 
VIP
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 08/09/2007 o 20:31
Posty: 677
Lokalizacja: Chotomów
Płeć: Nie określono
Ja mam oxfordy to jest nowy model są super polecam :lol:
Miałem poprzedni model ale te są zdecydowanie lepsze :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 7:01 pm 
Rekrut
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 10/12/2008 o 17:02
Posty: 47
Lokalizacja: Pszczyna
Płeć: Nie określono
Ja też na Oxfordach jeżdżę.
Podpięte bezpośrednio pod aku przez przekaźnik sterowany przez postojówki (przynajmniej jak zapomnę wyłączyć to nic się nie stanie).

W takim podłączeniu mogę pomóc. Może te od Pana Hondy dało by się tak podpiąć ?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 8:51 pm 
VIP
Offline

Dołączył(a): 10/04/2007 o 00:14
Posty: 1354
Płeć: Nie określono
Ja mam SAITO i dopóki działały to były fajne - obecnie działają jedynie w pozycji najmocniejszej. Muszę w zimę pogmerać.
Ewie kupiłem DAYTONY i są OK.
Cena podobna więc pewnie i jakość również.
Instalacje zrób koniecznie na przekaźniku. Operacja jest prosta, jakby coś służę pomocą.

_________________
nieaktualne


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 9:18 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 03/09/2007 o 18:55
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
A ja mam Oxford i też uważam, że są ok.

_________________
Napis próbny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 11:25 pm 
Motocyklista jak się patrzy !!!
Offline

Dołączył(a): 16/10/2008 o 12:15
Posty: 452
Lokalizacja: xyz
Płeć: Nie określono
Przemek napisał(a):
Instalacje zrób koniecznie na przekaźniku. Operacja jest prosta, jakby coś służę pomocą.
Pomoc z pewnością się przyda - albo po prostu towarzystwo dla JAQBa, bo ja mam dwie lewe łapy do takich spraw...
A ten przekaźnik to po co??


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 16, 2009 7:07 pm 
VIP
Offline

Dołączył(a): 10/04/2007 o 00:14
Posty: 1354
Płeć: Nie określono
JAQB W - brat JAQBa napisał(a):
Przemek napisał(a):
Instalacje zrób koniecznie na przekaźniku. Operacja jest prosta, jakby coś służę pomocą.
Pomoc z pewnością się przyda - albo po prostu towarzystwo dla JAQBa, bo ja mam dwie lewe łapy do takich spraw...
A ten przekaźnik to po co??

po to żebyś nie rozładował aku zostawiając manetki pod prądem na noc
nauka zna takie przypadki :)

_________________
nieaktualne


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 17, 2010 10:21 pm 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 03/10/2009 o 20:09
Posty: 163
Lokalizacja: Lublin
Płeć: Nie określono
To gdzie podłączyć plus? W który konkretnie kabel się wpiąć?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 28, 2010 12:20 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 28/05/2010 o 11:37
Posty: 7
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Nie określono
Witam,

mam u siebie Saito podłączone w bezsensowny sposób - pod światła mijania.
Jak tylko włączę długie to mi się pogrzewanie wyłącza... Wkurzające głównie w chłodny dzień jak lecę na długich, no i oczywiście po zmroku na pustej drodze...
Czy jest opcja szybkiego i bezbolesnego przerobienia układu tak aby manetki miały zasilanie, gdy kluczyk jest przekręcony, a wyłączało się razem z wyłączeniem kluczyka?
Mam na składzie lutownicę, ale poza tym jestem zielony jeśli chodzi o instalację el. w wiaderku.

Będę wdzięczny za sugestie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 28, 2010 2:56 pm 
VIP
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 02/04/2008 o 12:33
Posty: 798
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
kolba napisał(a):
Witam,

mam u siebie Saito podłączone w bezsensowny sposób - pod światła mijania.
Jak tylko włączę długie to mi się pogrzewanie wyłącza... Wkurzające głównie w chłodny dzień jak lecę na długich, no i oczywiście po zmroku na pustej drodze...
Czy jest opcja szybkiego i bezbolesnego przerobienia układu tak aby manetki miały zasilanie, gdy kluczyk jest przekręcony, a wyłączało się razem z wyłączeniem kluczyka?
Mam na składzie lutownicę, ale poza tym jestem zielony jeśli chodzi o instalację el. w wiaderku.

Będę wdzięczny za sugestie :)


Wez to zasilanie co masz wykorzystaj do sterowania przekaznikiem... a z przekaznika juz normalne podlaczenie + i - i z glowy :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 28, 2010 2:58 pm 
VIP
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 02/04/2008 o 12:33
Posty: 798
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nie określono
Przemek napisał(a):
po to żebyś nie rozładował aku zostawiając manetki pod prądem na noc
nauka zna takie przypadki :)


I to dość często szczególnie jak znajdziesz hotelik w deszcz i chcesz jak najszybciej zdjąć te mokre ciuchy ;-);-)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL