Wymiana napędu
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: Wymiana napędu
No nie którym nie wytłumaczy że przy tej mocy nie pojedzie szybciej.A fakty są takie że duże viadro wyciąga tyle samo na 6 biegu co na 5 .Oczywiście na prostej poziomej a nie z górki jak Kasprowy.
- iwanowicz1
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125 xl
- Rocznik: 2001
wiadomo że nie zyskamy jednocześnie przyspieszenia i v max ! ale uważam że na tą moc v - max to 130 bez względu na przełożenia - chyba że cały czas jedziemy z górki i brakuje obrotów.
silnik nie jest w stanie wyciągnąć więcej na fabrycznym przełożeniu a co dopiero kiedy damy odpowiednio zębatkę lub dwie do poprawy v max. nie da rady nie przy 15 hP
silnik nie jest w stanie wyciągnąć więcej na fabrycznym przełożeniu a co dopiero kiedy damy odpowiednio zębatkę lub dwie do poprawy v max. nie da rady nie przy 15 hP
- damian
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: varadero 125 xl
Też nie twierdzę, że poleci 210km/h :-).
Jednak na fabrycznym przełożeniu na 5 biegu pojedzie na 10000 obrotów z prędkością 100km/h. Tak już jest. Przy 120km/h będzie 12000 obrotów. Zerknijcie na ten filmik. Przy 130 km/h dopiero 11500 obrotów. Z całą pewnością ma zmienione zębatki.
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/sXEsG-BICm4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Abstrahując oczywiście czy to potrzebne czy bezpieczne.
Jednak na fabrycznym przełożeniu na 5 biegu pojedzie na 10000 obrotów z prędkością 100km/h. Tak już jest. Przy 120km/h będzie 12000 obrotów. Zerknijcie na ten filmik. Przy 130 km/h dopiero 11500 obrotów. Z całą pewnością ma zmienione zębatki.
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/sXEsG-BICm4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Abstrahując oczywiście czy to potrzebne czy bezpieczne.
-
- Model: varadero 125
- Rocznik: 2002
Szkoda gadania i pisania jak ktoś tak banalnych rzeczy nie rozumie .
- iwanowicz1
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Model: Varadero 125 xl
w sumie jest to ciekawa rozmowa ! ostatecznie przyjmuję że skoro producent ze sporym zapleczem matematyczno-fizycznym i ze swoim doświadczeniem przypisał takie a nie inne zębatki to wie najlepiej i niech tak pozostanie. Wszystkim Dziękuję za odzew i wiem że te odpowiedzi wnoszą coś dla nas nowego! serdecznie Wszystkich Was pozdrawiam i życzę szerokiej drogi. Każdy z wypowiadających się w tym temacie ma rację w swoich spostrzeżeniach. ostatecznie mówiąc ja choć mam jakieś doświadczenie w mechanice ale tylko samochodowej wyrażam swoje zdanie (w sumie najbezpieczniejsze) że trzeba robić tak jak producent nakazał. Dla tych, którzy mają większe doświadczenie (zazdroszcąc im) zostaje kombinowanie i jakby coś wykombinowali zachęcam ich do podzielenia się tym. a tak to pozdrawiam i życzę lepszego roku 2015r
hey!
hey!
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
To tak, jak tłumaczyć NIEKTÓRYM zasady pisowni i stawiania przecinków, po prostu niewykonalne.melon1968 pisze:No nie którym nie wytłumaczy że przy tej mocy nie pojedzie szybciej.A fakty są takie że duże viadro wyciąga tyle samo na 6 biegu co na 5 .Oczywiście na prostej poziomej a nie z górki jak Kasprowy.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
- płock1964
- Sympatyk Weteran
Producent w celu zwiększenia atrakcyjności i grupy docelowej wyposaża sprzęt w zębatki dla wszystkich - jest to po prostu złoty środek między tymi, którzy lubią szybko a tymi, którzy lubią mocno.iwanowicz1 pisze:w sumie jest to ciekawa rozmowa ! ostatecznie przyjmuję że skoro producent ze sporym zapleczem matematyczno-fizycznym i ze swoim doświadczeniem przypisał takie a nie inne zębatki to wie najlepiej i niech tak pozostanie. Wszystkim Dziękuję za odzew i wiem że te odpowiedzi wnoszą coś dla nas nowego! serdecznie Wszystkich Was pozdrawiam i życzę szerokiej drogi. Każdy z wypowiadających się w tym temacie ma rację w swoich spostrzeżeniach. ostatecznie mówiąc ja choć mam jakieś doświadczenie w mechanice ale tylko samochodowej wyrażam swoje zdanie (w sumie najbezpieczniejsze) że trzeba robić tak jak producent nakazał. Dla tych, którzy mają większe doświadczenie (zazdroszcąc im) zostaje kombinowanie i jakby coś wykombinowali zachęcam ich do podzielenia się tym. a tak to pozdrawiam i życzę lepszego roku 2015r
hey!
Chcesz jeździć na jednym kole - zmniejszysz zębatkę z przodu i zwiększysz z tyłu.
Chcesz jeździć szybko - odwrotnie, ale tu zaczyna dochodzić do głosu moc na kole.
Jednym słowem - odwieczny dylemat o wyższości świąt nad świętami.
I wszystkim życzę, aby w nowym roku powodziło im się lepiej , niż w starym.
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
To tak, jak tłumaczyć NIEKTÓRYM zasady pisowni i stawiania przecinków, po prostu niewykonalne.[/quotpłock1964 pisze:melon1968 pisze:No nie którym nie wytłumaczy że przy tej mocy nie pojedzie szybciej.A fakty są takie że duże viadro wyciąga tyle samo na 6 biegu co na 5 .Oczywiście na prostej poziomej a nie z górki jak Kasprowy.
Ostatnio zmieniony sob sty 03, 2015 2:13 pm przez melon1968, łącznie zmieniany 1 raz.
- płock1964
- Sympatyk Weteran
melon1968 pisze:Może z ortografii nie jestem dobry ale sam naprawiam motocykiel,auto,traktor i jeszcze na tym zarabiam.płock1964 pisze:To tak, jak tłumaczyć NIEKTÓRYM zasady pisowni i stawiania przecinków, po prostu niewykonalne.melon1968 pisze:No nie którym nie wytłumaczy że przy tej mocy nie pojedzie szybciej.A fakty są takie że duże viadro wyciąga tyle samo na 6 biegu co na 5 .Oczywiście na prostej poziomej a nie z górki jak Kasprowy.
No i daj Ci Boże.
-
- Model: sd01
Panowie ale nie ma problemu
Zebatke zdawcza zmieniac czesto i probowac zab wiecej mniej czemu nie .
A zakladajac o jeden zab wieksza zmieniamy wszystkie przelozenia w skrzyni
A w sercu zawsze XL600V
- waldeman
- Sympatyk Weteran
- Imię: Waldek
- Marka motocykla: BMW GS
- Model: F 800 ADV
- Rocznik: 2016
Nie do końca jest tak jak myślisz . W skrzyni nic się nie zmienia. Po dodaniu/ odjęciu ilości zębów na którejkolwiek zębatce , zmiana przełożenia wystąpi tylko na przekładni łańcuchowej, czyli na połączeniu skrzyni biegów z kołem. Przełożenia w skrzyni biegów to obroty między wałkiem sprzęgłowym a wałkiem napędowym .next22 pisze:Panowie ale nie ma problemu
- Marcin
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Hooonda
- Model: XL 125 V
- Rocznik: 2008
Koledze next22 chodziło o to że zmieniając przełożenie w napędzie, ma to wpływ na wszystkie przełożenia.
-
- Rekrut
- Imię: Adam
- Marka motocykla: Yamaha
- Model: XTZ 850 4TX
- Rocznik: 1991
damian pisze:Trwa to od momentu wymyślenia przekładni. Czyli już ok ok 3000 r. p.n.e.
Gdzie ty to znalazłeś ?
- damian
- Model: varadero 125 xl
mcmad pisze:damian pisze:Trwa to od momentu wymyślenia przekładni. Czyli już ok ok 3000 r. p.n.e.
Gdzie ty to znalazłeś ?
np tu http://kpt.wm.am.gdynia.pl/doc/PKM_II_w ... ycznym.pdf
- szuler
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Marcin
- Marka motocykla: Suzuki
- Model: DL650A Ruda Suzia
- Rocznik: 2011
Damian: Czytaj proszę ze zrozumieniem teksty źródłowe 3000 tysiące lat temu to obecnie 985 lat p.n.e a nie 3000
Pozdrawiam,
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Marcin
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem