Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest Pn lip 26, 2021 12:29 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N cze 13, 2021 5:58 pm 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 11/06/2021 o 18:04
Posty: 6
Płeć: Nie określono
Imię: Damian
Marka motocykla: Honda
Model: XL1000V
Rocznik: 2001
Cześć wszystkim. Wczoraj zostałem właścicielem jakże cudownej Hondy Varadero 1000, wiedziałem , że jest problem z pompą. Poprzedni właściciel nie robił nic w wiadrze od zeszłej jesieni. Odpalił ją tylko 3 dni temu kawałek się przejechał i wszystko działało jak należy. Wczoraj gdy byłem oglądać sprzęt honda odpaliła normalnie chwile pochodziła na stopce potem krótka jazda próbna i zgasiłem moto poczym już nie dało się odpalić. Właściciel w tym momencie mówi, że to na 100 pompa nawet był uzbrojony w słynny zestaw naprawczy pompy paliwowej. Żeby być pewnym przepiął paliwko na krótko i wiadro odpaliło bez najmniejszych problemów... ALE wtedy pompa normalnie zaczęła sobie pracować (była ciągle podłaczona pod prąd) Obydwoje stwierdziliśmy iż to zwykła złośliwość rzeczy martwych i pompa po prostu jest już miła więc przepieliśmy spowrotem wężyki do pompy i moto normalnie odpaliło. Wziąłem kupiłem te wiadro i jade do domu 400km. Wszystko bezproblemowo. Wieczorem kiedy silnik był już zimny zatęskniłem, więc ide do garażu, wyprowadzam kloca, który stwierdził że nie odpali... Dzisiaj z rana wybrałem się do garażu zdejmuję osłonke słucham czy pompa cos cyka- nic- przepinam wężyki na krótko iiiii moto nie odpala.... Pomyślałem, że może bateria troche się zmęczyła to podładowałem. Kolejna próba - nic. Podprowadziłem wiadro pod autko i podpiąłem się kablami do aku z myślą, że aku w wiadrze jest po prostu tak stare, że momentalnie traci moc. Kręce i nic. Nagle przyszło mi do głowy, żeby wziąć 2gi kluczyk i spróbować odpalić z niego. Pyk moto sie odpaliło z wydechu wydobył się srogi wystrzał jak z ak47. Wychodzi na to, że jeden z kluczyków ma okres i postanowił obrazić się na pana Hiss. Myśle sobie spoko to pewnie pompa sprawna. Biorę pompe w łape a ta śpi (w tym momencie wiadro chodzi na krótko). Gaszę. Przełączam wężyk prowadzący paliwo do pompy a odprowadzający zostawiam, żeby zobaczyć czy pompa wypompowywuje paliwko. Kluczyk, zapłon cyk wiadro mruczy ale pompa nie ... Z uwagi na to, że jestem totalnym amatorem i na mechanice znam się tyle co świnia na lataniu to myśle sobie, że może jakiś super duper czujnik w pompie jest i jak wężyk nie bedzie podłączony do odprowadzania paliwa to pompa nie będzię działała. Tak więc podłączam wężyk odprowadzający, odpalam, czekam niech pochodzi i wypali to co zostało. Wypaliło zgasło (pompa była cicho). Biorę zestaw naprawczy do pompy (to co pod czarną kopułką jest) wymieniam i lece do garaży z bananem na ryju, kłade się pod wiadro wszystko ładnie podpinam... moto nie odpala, pompa nie chodzi. przepinam znowu wężyk doprowadzający do pompy paliwa a odprowadzający zostawiam, żeby zobaczyć czy pompa coś pluje. Miele rozrusznikiem i nic. Myśle sobie no trudno pompa do wymiany, wiec przepinam spowrotem na krótko pale maszyne króciutkie kółko przed garażem, dotykam pompy a ta gorąca że jajca można smażyć. Czyli na logike amatora to chyba prąd dostaje chce coś robić ale nie może to sie denerwuje, że aż gorąca się robi. Zostawiłem wężyki na krótko pompe zdemontowałem całkowicie kraniki zakręciłem na pozycje off. Na dzisiaj starczy. Moje pytanie jest takie. Jeśli pompa do wymiany to jaką polecacie, wiem że jest pare zamienników... przeszukałem forum ale ostatnie wątki były sprzed 2-4 lat więc może na rynku się coś zmieniło. A może pompę da się jeszcze uratować ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn cze 14, 2021 11:53 pm 
Uczy się jeździć
Offline

Dołączył(a): 31/07/2018 o 15:57
Posty: 73
Lokalizacja: Koło
Płeć: Nie określono
Imię: Tomasz
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero
Rocznik: 1999
Cześć, w moim viaderku pracuje pompa mitsubishi.
Wiedząc o problemach kupiłem od ,, majfrenda,, najtańszą pompę do SD01 i wożę pod kanapą.
Do tego kawałek rurki 10mm na bypass.
Twoja pompa prawdopodobnie się zacina dlatego raz jest dobrze raz źle.
Odepnij kostkę wypnij pompę, weź dwa kawałki wężyka i na krótko sprawdź czy pompuje.
Zamiennik możesz kupić np w Larssonie ok 300zł,
lub zamiennik chińczyk na Allegro czy Alliexpres.
Sprawdz jeszcze kostkę może być zaśniedziała.
W tych starych postach masz też mnóstwo informacji.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL