Jak wcześniej pisałem po nagrzaniu silnika coś szura, stuka w silniku przy obrotach 2.5 tys. 4,5 tys. Dźwięk wydobywa się z okolic pompy wody.
Dziś zdjąłem pokrywę i jest tam 1 plastikowa zębatka. Troszkę się rusza do przodu i do tyłu, więc wydaje mi się, że to właśnie to. Jeżeli ma ktoś książkę serwisową to byłbym wdzięczny gdyby sprawdził czy to ma tak się ruszać czy nie.
https://www.youtube.com/watch?v=VZZm5mD ... e=youtu.be
Po drugie to w środku zbiera się biały osad. Znajomy powiedział, że do środka mógł się dostać płyn chłodniczy. Kolega powiedział że to może cimering na pompie wody przepuszczać. Czy to od tego ten osad?
Postaram się jutro wrzucić kilka fotek może one pomogą. Proszę o odpowiedź rowerem nudno się jeździ.
Stukanie w silniku
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2007
Re: Stukanie w silniku
Zdjęcia (sorki za jakość, ale telefon służy mi tylko do dzwonienia):
na tych widać która to zębatka
na tych widać jak mocno się odchyla
na tym widać osad
na tych widać która to zębatka
na tych widać jak mocno się odchyla
na tym widać osad
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
W oleju ewidentnie jest płyn, po naprawie pompy wymień na tani ( może być samochodowy ) , przepłucz i wymień na właściwy razem z filtrem. Do dużych wiaderek dostępne są zestawy naprawcze , nie wiem jak do małych. Pod seger można włożyć podkładki i zlikwidować luz.Compan97 pisze:Jak wcześniej pisałem po nagrzaniu silnika coś szura, stuka w silniku przy obrotach 2.5 tys. 4,5 tys. Dźwięk wydobywa się z okolic pompy wody.
Dziś zdjąłem pokrywę i jest tam 1 plastikowa zębatka. Troszkę się rusza do przodu i do tyłu, więc wydaje mi się, że to właśnie to. Jeżeli ma ktoś książkę serwisową to byłbym wdzięczny gdyby sprawdził czy to ma tak się ruszać czy nie.
https://www.youtube.com/watch?v=VZZm5mD ... e=youtu.be
Po drugie to w środku zbiera się biały osad. Znajomy powiedział, że do środka mógł się dostać płyn chłodniczy. Kolega powiedział że to może cimering na pompie wody przepuszczać. Czy to od tego ten osad?
Postaram się jutro wrzucić kilka fotek może one pomogą. Proszę o odpowiedź rowerem nudno się jeździ.
Znalazłem taki: http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/produ ... pompy.html
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2007
Dzięki za odpowiedź mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
-
- Imię: Krzysiek
- Model: Varadero XL125
- Rocznik: 2008
Cześć Compan97, udało ci się maprawić stukanie, grzechotanie w silniku?
-
- Imię: Krzysiek
- Model: Varadero XL125
- Rocznik: 2008
To było to, teraz silniczek chodzi cichutko. Włożyłem pod pierścień zabezpieczający dwie podkładki po 0.1mm i jest super oraz wymieniłem łożysko uszczelniacz mechaniczny i uszczelniacz olejowy.