Pisk z silnika I pare pytan.
- MaciejMatt
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Matt
- Marka motocykla: Varadero XL
- Model: 125 v5
- Rocznik: 2005
Pisk z silnika I pare pytan.
Witam wszystkich.
Posiadam Wiaderko 2005, zakupiłem motor z nie działającym silnikiem ( rozebrałem cylindry i zaobserwowałem ze tylni tłok dostał, zapieczone pierścienie i kompresja do bani. ) wymieniłem tłoki i pierścienie na nowe rozrząd ustawiłem przy okazji wyregulowałem zawory IN i EX wszystko według książki serwisowej, silnik przepłukałem ropą ponieważ obawiałem się opiłków metalu i się nie pomyliłem , 3 razy płukałem, olej nowy , płyn chłodzący nowy - miałem problemy z odpaleniem silnika ho i gaźnik w ropie przemyłem , najważniejsze że odpalił.
Teraz zaczynam opisywać to co zaobserwowałem, mianowicie :
1- Cylinder Rear ( tylni ) mniej się nagrzewa niż cylinder Front ( przedni ) - silnik pyrkał sobie na 1200 obrotów ze 40 minut. - czy to według was dobrze ? ( świecę tez mam nowe a szczelina 0.85).
2 - To tez mnie ciekawi : Silnik pracuje sobie ma 1200 obrotów i równo pracuje, wiec wzięło mnie na eksperymenty , tzn: wyczepiłem fajkę od swiecy z tylnego cylindra i o dziwo silnik nie zgasł tylko działał na pierwszym cylindrze ( słabo się wkręcał na obroty ), wiec załączyłem fajkę do świecy po czym wyciąłem fajkę ze świecy z cylindra przedniego i tu silnik mi zgasł ( proszę was przetestujcie u siebie to co opisałem w 2 punkcie - chciał bym poznać wasz experyment mianowicie - czy was silnik będzie działał na tylko jednym tylnym cylindrze ? ( mam nadzieje że jest to dobrze opisane) mierzyłem sprężanie chińskim wynalazkiem , to pokazuje mi 100 PSI na obu cylindrach ( poprawie się jutro, czy nie popierdzieliłem PSI z czymś tam innym )
3 - po 45 minutach na 1200 obrotach zaczynam słyszeć jakieś piski z silnika, gdy dodaje gazu pisk zanika, wciskałem ucho wszędzie i mam wrażenie ze to od pompy wodnej. Czy z was miał podobnie ? Był bym szczęśliwy waszym zainteresowaniem mojego pierwszego postu, Postaram się nakręcić krótkie video z pracy mojego silnika z tym piskiem które jest słyszalne.

Posiadam Wiaderko 2005, zakupiłem motor z nie działającym silnikiem ( rozebrałem cylindry i zaobserwowałem ze tylni tłok dostał, zapieczone pierścienie i kompresja do bani. ) wymieniłem tłoki i pierścienie na nowe rozrząd ustawiłem przy okazji wyregulowałem zawory IN i EX wszystko według książki serwisowej, silnik przepłukałem ropą ponieważ obawiałem się opiłków metalu i się nie pomyliłem , 3 razy płukałem, olej nowy , płyn chłodzący nowy - miałem problemy z odpaleniem silnika ho i gaźnik w ropie przemyłem , najważniejsze że odpalił.
Teraz zaczynam opisywać to co zaobserwowałem, mianowicie :
1- Cylinder Rear ( tylni ) mniej się nagrzewa niż cylinder Front ( przedni ) - silnik pyrkał sobie na 1200 obrotów ze 40 minut. - czy to według was dobrze ? ( świecę tez mam nowe a szczelina 0.85).
2 - To tez mnie ciekawi : Silnik pracuje sobie ma 1200 obrotów i równo pracuje, wiec wzięło mnie na eksperymenty , tzn: wyczepiłem fajkę od swiecy z tylnego cylindra i o dziwo silnik nie zgasł tylko działał na pierwszym cylindrze ( słabo się wkręcał na obroty ), wiec załączyłem fajkę do świecy po czym wyciąłem fajkę ze świecy z cylindra przedniego i tu silnik mi zgasł ( proszę was przetestujcie u siebie to co opisałem w 2 punkcie - chciał bym poznać wasz experyment mianowicie - czy was silnik będzie działał na tylko jednym tylnym cylindrze ? ( mam nadzieje że jest to dobrze opisane) mierzyłem sprężanie chińskim wynalazkiem , to pokazuje mi 100 PSI na obu cylindrach ( poprawie się jutro, czy nie popierdzieliłem PSI z czymś tam innym )
3 - po 45 minutach na 1200 obrotach zaczynam słyszeć jakieś piski z silnika, gdy dodaje gazu pisk zanika, wciskałem ucho wszędzie i mam wrażenie ze to od pompy wodnej. Czy z was miał podobnie ? Był bym szczęśliwy waszym zainteresowaniem mojego pierwszego postu, Postaram się nakręcić krótkie video z pracy mojego silnika z tym piskiem które jest słyszalne.
- 
				melon1968
- Sympatyk 
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: Pisk z silnika I pare pytan.
Nie znam się na małych viaderkach ale wg.mnie zrobił bym synchronizację przepustnic.Oczywiście mowa co temperatury cylindrów.

- MaciejMatt
- Marka motocykla: Varadero XL
- Model: 125 v5
- Rocznik: 2005
Zakupiłem cewki, nowy filtr powietrza , czekam teraz na przesyłkę - a w wolne zabieram się do roboty  Gaźniki też będę synchronizował, specjalnie kupiłem "Morgan Carbtune Pro  Gauge Manometer"
 Gaźniki też będę synchronizował, specjalnie kupiłem "Morgan Carbtune Pro  Gauge Manometer"
- nakręcę filmik i wrzucę go tutaj.

Gaźniki też będę synchronizował, specjalnie kupiłem "Morgan Carbtune Pro  Gauge Manometer"
 Gaźniki też będę synchronizował, specjalnie kupiłem "Morgan Carbtune Pro  Gauge Manometer"- nakręcę filmik i wrzucę go tutaj.
- 
				next22
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Marka motocykla: honda
- Model: sd01
- Rocznik: 1999
I uważaj z tym myciem w "ropie"  to coś co jest sprzedawane jako ON niszczy  elementy gumowe w motocyklach.

A w sercu zawsze XL600V 

- mack1310
- Imię: Maciej
- Marka motocykla: HONDA
- Model: VARADERO XL / PC 800
- Rocznik: 2000
Dokładnie do gaźników są specjalne preparaty a i silnik też lepiej wypłukać czymś sprawdzonym. Kumpel płukał olejem wrzecionowym.next22 pisze:I uważaj z tym myciem w "ropie" to coś co jest sprzedawane jako ON niszczy elementy gumowe w motocyklach.
- 
				tmaciejs
- Marka motocykla: XL125v-7
- Model: Honda
- Rocznik: 2007
Pompa wodna wymieniona, nowy olej ( nalalem do 1wszej kreski)  , nowy plyn chlodniczy - Podczas testowania bacznie bede obserwowal czy poziom oleju nie powieksza sie w szybkim tepie, poza tym motor gotowy do MOT ( przegladu ) i jak wszystko pojdzie jak tra lalala to potestuje go w trasie na dalsza odleglosc  Ponizej wklejam linka do filmika ktory to nakrecilem, kezeli zaobserwoles cos to pisz.
 Ponizej wklejam linka do filmika ktory to nakrecilem, kezeli zaobserwoles cos to pisz.
https://drive.google.com/file/d/1A-zJ6_ ... sp=sharing

Ponizej wklejam linka do filmika ktory to nakrecilem, kezeli zaobserwoles cos to pisz.
 Ponizej wklejam linka do filmika ktory to nakrecilem, kezeli zaobserwoles cos to pisz.https://drive.google.com/file/d/1A-zJ6_ ... sp=sharing
- mack1310
- Imię: Maciej
- Marka motocykla: HONDA
- Model: VARADERO XL / PC 800
- Rocznik: 2000
Dziwy ten dźwięk..... Sprawdziłeś układ wydechowy?....

- 
				pmamot
- Imię: Przemysław
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2003
Film nie działa. Śrubą regulacyjną tą co synchronizujesz gaźniki idzie wyrównać żeby 2 cylindy osobno pracowały na zbliżonych obrotach. To miał co popisujesz mój Kolega w shadow. Tych dzwięków nie słyszałem bo film nie działa . Pozdrawiam.

- dajan
- Uczy się jeździć
- Imię: Damian
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 125
- Rocznik: 2008
jeśli wymieniłeś uszczelniacz pompy wody to trzeba go posmarować wazeliną lub smarem silikonowym
nowy i suchy będzie piszczeć

nowy i suchy będzie piszczeć