Dziwne drgania motocykla.
Dziwne drgania motocykla.
Witam.
Wymieniłem sobie oponki na Heidenau K76 ( nowe ) i wybrałem się w trasę.
Motocykl wpada w jakieś dziwne drgania , tak jak bym jechał po tarce.
Drgania przenoszą się na kierownicę , podnóżki , siedzenie. Największe drgania są przy prędkości 110 - 120 kmh.
Odnoszę wrażenie ,że drganie przenosi się z silnika , ale może mylne.
I tu moje pytanie : czy to może być spowodowane oponami , czy może przy wymianie panowie z zakładu zapomnieli wyważyć kół , czy może jeszcze coś innego.
Przed wymianą sporo jeździłem i drgań nie było...
Jakie ciśnienie powinno być w oponach ?
Odnoszę wrażenie ,że drganie przenosi się z silnika , ale może mylne.
I tu moje pytanie : czy to może być spowodowane oponami , czy może przy wymianie panowie z zakładu zapomnieli wyważyć kół , czy może jeszcze coś innego.
Przed wymianą sporo jeździłem i drgań nie było...
Jakie ciśnienie powinno być w oponach ?
- Marka motocykla: Varadero
- Model: 1000 SD1
- Rocznik: 2001
"Tak przy 120 mam taką lekką tarkę, a tak przy 180 to już strach... Podejrzewam wyważenie złe..."
"Dwa koła wymagały ołowiu. A jedno powietrza. :oops: Tak sobie jeździłem, jeździłem, a powietrze uchodziło, uchodziło....
Zdecydowana poprawa, skończyła się "tarka" i wibracje. "
Moje doświadczenie z lokalnego forum.
p.s W czasie wyważania rozmawiałem z mechanikiem i kolegami którzy akurat tam byli. Wszyscy byli zgodni że niektóre opony,mimo że nowe , też mogą powodować takie cudne efekty.
"Dwa koła wymagały ołowiu. A jedno powietrza. :oops: Tak sobie jeździłem, jeździłem, a powietrze uchodziło, uchodziło....
Zdecydowana poprawa, skończyła się "tarka" i wibracje. "
Moje doświadczenie z lokalnego forum.
p.s W czasie wyważania rozmawiałem z mechanikiem i kolegami którzy akurat tam byli. Wszyscy byli zgodni że niektóre opony,mimo że nowe , też mogą powodować takie cudne efekty.
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
a co powiecie na taki myk ze mam podobna sytuacje ale przy obrotach 3600? ponizej spokoj, przy 3600 wszystkie plastiki az brzecza od drgan i potem wmiare wzrostu obrotow jest juz spokojniej ale jest to caly czas wyczuwalne - na zadupku i podnozku.. dodam ze na postoju przy wkrecaniu na obroty jest to rowniez wyczuwalne..
-
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2010
Re: Dziwne drgania motocykla.
Podczepię się pod temat. Varadero mam od niedawna jakieś 4000 km jednak zastanawiają mnie drgania całego moto im wyższe obroty tym większe. Jadąc np 90 km/h czuje jak wszystko wibruje, wciskam sprzęgło i robi się aż milo wibracje znikają czy to "normalne" w tym moto czy tylko mój egzemplarz ma coś nie tak. Meczące te drgania, odczuwalne wszędzie.
- staciek
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
Muszę Cię zmartwić - chyba Twoje moto ma jakiś problem :-(wichern pisze:Podczepię się pod temat. Varadero mam od niedawna jakieś 4000 km jednak zastanawiają mnie drgania całego moto im wyższe obroty tym większe. Jadąc np 90 km/h czuje jak wszystko wibruje, wciskam sprzęgło i robi się aż milo wibracje znikają czy to "normalne" w tym moto czy tylko mój egzemplarz ma coś nie tak. Meczące te drgania, odczuwalne wszędzie.
;* Varadero XL 1000
-
Ciekawe, a czy na wolnych obrotach po wciśnięciu sprzęgła czujesz jakieś wielkie różnice? (Wiadomo, że bez sprzęgła słychać kosz) Ale chodzi mi tu o wibracje.
Potrafisz określić jakie to są wibracje? Z opon? Silnikowe? Kierownicze?
Potrafisz określić jakie to są wibracje? Z opon? Silnikowe? Kierownicze?
Zubatini pisze:a co powiecie na taki myk ze mam podobna sytuacje ale przy obrotach 3600? ponizej spokoj, przy 3600 wszystkie plastiki az brzecza od drgan i potem wmiare wzrostu obrotow jest juz spokojniej ale jest to caly czas wyczuwalne - na zadupku i podnozku.. dodam ze na postoju przy wkrecaniu na obroty jest to rowniez wyczuwalne..
-
Ewidentnie silnik wibruje, od ok 4000 obrotów zaczyna być to wyraźnie przeszkadzać, z wciśniętym sprzęgłem nie próbowałem jak wrócę z pracy sprawdzę.
Dodane: Na postoju bez różnicy czy sprzęgło wciśnięte czy nie.
Dodane: Na postoju bez różnicy czy sprzęgło wciśnięte czy nie.
-
Mam pytanie czy ktoś z forum udostępnił by swoje Varadero na 5 min, chcę sprawdzić czy każde moto tak wibruje. Motocykl mi odpowiada pod każdym względem jednak te wibracje to jakaś porażka jeżeli ten model tak ma to niestety się rozstaniemy, jeżeli nie to będę szukał przyczyny aż znajdę i usunę wadę :-)
- staciek
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
wichern pisze:Mam pytanie czy ktoś z forum udostępnił by swoje Varadero na 5 min, chcę sprawdzić czy każde moto tak wibruje. Motocykl mi odpowiada pod każdym względem jednak te wibracje to jakaś porażka jeżeli ten model tak ma to niestety się rozstaniemy, jeżeli nie to będę szukał przyczyny aż znajdę i usunę wadę :-)
jak będziesz się wybierał lub jak będziesz w okolicy daj znać - tylko, że ja mam SD02
Warszawa - Wawer
;* Varadero XL 1000
-
Dzięki. W okolicy znalazłem podobne 2004 na sprzedaż. Podjadę na jazdę próbna i zobaczę. Mam nadzieje że się nie sprzeda do momentu jak będę miał chwile czasu.
-
Mam od dzisiaj "nowe" Varadero, ale od początku. Jak już wiadomo z tematu mój motocykl drgał na początku tłumaczyłem to sobie silnikiem V i z tego co czytałem o takich silnikach wibracje są większe niż w rzędówkach jakimi jeździłem wcześniej. Jednak coś mi nie pasowało, nie było to dla mnie za normalne że to wszystko aż tak drga (może troszkę te drgania demonizuje ale drgało). Po zimie czyli w obecnym sezonie jeszcze się to nasiliło. Sprawdzałem rożne możliwości, wczoraj wpadłem na pomysł żeby sprawdzić czy mam prostą felgę z tyłu. Motocykl na centralne drugi bieg i obserwacja koła, z kołem wszystko wrzątku moją uwagę przykuł jednak (szalejący) łańcuch, który wyginał się góra dół w dziwny sposób. Sprawdziłem łańcuch a on praktycznie sztywny i zaświeciła mi się lampka ze to może być przyczyna. Ściągnąłem łańcuch z tylnej zębatki, nafta i czyszczenie plus wyginanie. Zajęło mi to z dwie godzinki zanim łańcuch zaczął w miarę lekko się wyginać. Dzisiaj poskładałem wszystko napiąłem i próba już w garażu widać było różnice a w czasie jazdy nie ten motocykl :-).
Tak więc stwierdzam że ze mnie śrota a Varadero jeździ super a od teraz mega super. Ciężko opisać radość w czasie tej mojej testowej jazdy :-) że zniknęło coś co doprowadzało mnie do rozpaczy :-)
Tak więc stwierdzam że ze mnie śrota a Varadero jeździ super a od teraz mega super. Ciężko opisać radość w czasie tej mojej testowej jazdy :-) że zniknęło coś co doprowadzało mnie do rozpaczy :-)