Sprzedaż auta powypadkowego

Lokalne pogawędki i spotkania
Wiadomość
Autor
emald
Dzień dobry jestem tu nowy.
Imię: Emil
Marka motocykla: HONDA
Model: xxx
Rocznik: 1970

Sprzedaż auta powypadkowego

#1 Post autor: emald »

Co trzeba załatwić formalnie, żeby nie mieć problemów po sprzedaży auta powypadkowego — umowa, złomowanie, wyrejestrowanie? Słyszałem, że jeśli tego nie dopilnujesz, to dalej płacisz OC i mogą być kary związane z badaniem technicznym.

berto
Dzień dobry jestem tu nowy.
Imię: ADAM
Marka motocykla: HONDA
Model: xxx
Rocznik: 1970

Re: Sprzedaż auta powypadkowego

#2 Post autor: berto »

Dokumenty to podstawa — zanim oddasz auto albo rozkręcisz je na części, upewnij się, że masz papier potwierdzający zbycie: umowę kupna-sprzedaży albo potwierdzenie przyjęcia na złom. Jeśli tego nie dopilnujesz, technicznie wciąż możesz być właścicielem i w praktyce będziesz płacić OC do czasu wyrejestrowania. Do tego dochodzą konsekwencje, np. przepisy dotyczące obowiązkowych badań technicznych — po nowym roku mogą się pojawić dodatkowe sankcje za brak przeglądu, więc warto mieć sprawę uregulowaną na piśmie.

Po wyrejestrowaniu formalnie możesz sprzedawać części, ale pamiętaj, że obrót niektórymi elementami (np. zdemontowanymi numerami VIN, częściami pochodzącymi z kradzieży itp.) bywa prawnie problematyczny — lepiej działać transparentnie. Jeśli wolisz załatwić sprzedaż po szkodzie formalnie i we współpracy z ubezpieczycielem (żeby nie biegać za papierami samemu), zerknij na to — opisuje cały proces krok po kroku:
https://carrot.pl/skierowal-cie-do-nas-ubezpieczyciel/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lubelskie”