Łożyska kół + uszczelniacze = pomocy
- eneron
- Sympatyk
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Łożyska kół + uszczelniacze = pomocy
W zeszłym sezonie przeprawiałem się kilka razy przez rzekę (dosyć głęboką jak na moto) i niby nic się nei stało.... dziś przy okazji wymiany gum zabieraka tylnej zębatki z łożysk zaczęła wyciekać rdzawa woda :shock: Łożyska w tylnym kole szlag trafił :roll:
Chcę odrazu profilaktycznie wymienić wszystkie łożyska i uszczelniacze w tylnym jak i przednim kole.
Czy ktoś z Was dysponuje informacjami ile łożysk idzie do przedniego kola (w tylnym 3 szt), jakie mają symbole (również te z tylnego koła) oraz jakie symbole mają uszczelniacze ? Coś czuję, że w ASO będzie drogo wiec chciałbym kupić zamienniki oraz uszczelniacze po numerach z oryginału.
Dysponuje ktoś materiałami/wiedzą w tej dziedzinie?
Od dziś będe nadrabiał nawet i 50km do najbliższego mostu, zero przeprawiania się przez rzeczki i strumyki. Gdyby takie łożysko rozleciało się w trasie.... bym się lekko zezłościł.... na siebię
Chcę odrazu profilaktycznie wymienić wszystkie łożyska i uszczelniacze w tylnym jak i przednim kole.
Czy ktoś z Was dysponuje informacjami ile łożysk idzie do przedniego kola (w tylnym 3 szt), jakie mają symbole (również te z tylnego koła) oraz jakie symbole mają uszczelniacze ? Coś czuję, że w ASO będzie drogo wiec chciałbym kupić zamienniki oraz uszczelniacze po numerach z oryginału.
Dysponuje ktoś materiałami/wiedzą w tej dziedzinie?
Od dziś będe nadrabiał nawet i 50km do najbliższego mostu, zero przeprawiania się przez rzeczki i strumyki. Gdyby takie łożysko rozleciało się w trasie.... bym się lekko zezłościł.... na siebię
Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Co prawda nie jest to instrukcja do Viadra, ale wydaje się być przydatna:
http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... ka-pomocy/
http://forum.motocyklistow.pl/index.php ... ka-pomocy/
Jedna drobna uwaga-na łożysku od str.zębatki zimmering posiada nietypowy rozmiar,a mianowicie wg.servisówki uszczelniacz nr 23 tj.90753-MG5-670, ma wymiary 34X62.2X7 :idea:
Normalnie stosowanym w innych moto jest 34x62 i tu jest problem;po przejechaniu paruset km zimmer zaczyna obracać się w gnieździe piszcząc przy tym niemiłosiernie.Zazwyczaj podczas hamowania ze 100 do 20km/h później cichnie :roll:
Znalazłem ten problem po ok 3 mcach wqrwu ,więc tu radzę oryginał.
Normalnie stosowanym w innych moto jest 34x62 i tu jest problem;po przejechaniu paruset km zimmer zaczyna obracać się w gnieździe piszcząc przy tym niemiłosiernie.Zazwyczaj podczas hamowania ze 100 do 20km/h później cichnie :roll:
Znalazłem ten problem po ok 3 mcach wqrwu ,więc tu radzę oryginał.
- james
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Są jeszcze zamienniki w larssonie dedykowane do Viadra, ale nie wiem jak z ich trwałością - warto poszukać jakiś opinii.
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=104622 (SD01)
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=104622 (SD01)
- eneron
- Sympatyk
Kur.. Panowie, zjebałem chyba sobie tylne koło :?
Wybijając z piasty koła od str zębatki łożysko chyba przywaliłem niechcący w tą tulejkę (pdtoczenie), która jest wprasowana w piastę koła i w pizd... przekrzywiłem ją ! Próbowałem wbić ją z powrotem ale ta tuleja/podtoczenie jak zaczarowane - ani drgnie Łożysko jest osadzone w tej tulei prawidłowo natomiast sama tuleja widać, że jest krzywo wprasowana w piastę koła Jak założę zębatkę i oleję sprawę czy przypadkiem gdzieś w trasie nie rozpier... się te łożysko ?
No jestem wściekły normalnie
Wybijając z piasty koła od str zębatki łożysko chyba przywaliłem niechcący w tą tulejkę (pdtoczenie), która jest wprasowana w piastę koła i w pizd... przekrzywiłem ją ! Próbowałem wbić ją z powrotem ale ta tuleja/podtoczenie jak zaczarowane - ani drgnie Łożysko jest osadzone w tej tulei prawidłowo natomiast sama tuleja widać, że jest krzywo wprasowana w piastę koła Jak założę zębatkę i oleję sprawę czy przypadkiem gdzieś w trasie nie rozpier... się te łożysko ?
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
- zalmen3
Nie wiem czy będziesz miał w ogóle możliwość "zostawienia tego". Jeżeli tulejka jest nierówno to łożysko też jest nie równo i pytanie czy w ogóle oś da się przez to przepchać?
Teraz chcąc uratować jeszcze co się da raczej bym nie "dobijał" niczego tylko postarał się skorzystać z porządnej prasy i tulejki wprasował a nie wbijał.
Pozdrawiam
Teraz chcąc uratować jeszcze co się da raczej bym nie "dobijał" niczego tylko postarał się skorzystać z porządnej prasy i tulejki wprasował a nie wbijał.
Pozdrawiam
Internetowy sklep komputerowy - http://mirwit.com.pl
- Akar
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Model: Varadero 1000 XL
- Rocznik: 1999
Re: Łożyska kół + uszczelniacze = pomocy
Podepnę się pod temat... Panowie, gdzie kupić łożysko do tylnego koła? Czeka mnie wymiana razem z gumami zabieraka. W ASO by mnie pewnie skasowali niemiłosiernie, a na allegro widzę tylko jedno ogłoszenie. Gdzie kupowaliście łożysko?
- eneron
- Sympatyk
Kupowałem w sklepie z łożyskami. Ceny nie pamiętam już
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
-
- Marka motocykla: honda
- Model: sd01
Kiedyś zgadzali się wysłać obecnie nie wiem , mają spory asortyment:Akar pisze:Podepnę się pod temat... Panowie, gdzie kupić łożysko do tylnego koła? Czeka mnie wymiana razem z gumami zabieraka. W ASO by mnie pewnie skasowali niemiłosiernie, a na allegro widzę tylko jedno ogłoszenie. Gdzie kupowaliście łożysko?
http://lozyskakomet.com.pl/ofirmielozyskakomet.html
A w sercu zawsze XL600V
- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
Re:
Możesz wrzucić zdjęcie ? Bo nie bardzo rozumiem ?eneron pisze:Kur.. Panowie, zjebałem chyba sobie tylne koło :?
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.