Spotkała mnie dziś przykra niespodzianka:( Skręciłem z głównej w boczną żeby się zatrzymać w podróży i już prawie stawałem - nagle silnik zgasł. Naciskam przycisk rozrusznika i nic - nie kręci. Tak kilka razy. Zsiadłem z moto, wyłączyłem światła i nagle zapalił. Ponownie włączyłem światła i wyłączyłem i znów zgasł w momencie przełączania tych świateł. Kilka razy próbowałem i za każdym razem kiedy włączałem lub wyłączałem światła motocykl gasł. Po 2 minutach było już ok i dojechałem do domu bez problemu.
Co ma przełącznik świateł do gaśnięcia motocykla? Macie jakieś pomysły od czego zacząć?
Gaśnie przy włączaniu i wyłączaniu świateł
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 1999
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Re: Gaśnie przy włączaniu i wyłączaniu świateł
przetarte kable przy kierownicy/ramie od świateł?
yamaha xj900/małe wiadro może kiedyś z dużym sercem
-
- Udaje motocyklistę
Trop dobry a jak wytłumaczyć fakt, że jak przełączyłem z pozycyjnych na 0 to zgasł? hmm?
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
tu nie ma za bardzo co się zepsuć
kable zwierają lub blaszki w przełączniku świateł na kierownicy - wyprostować wyczyścić i będzie świecić/ wybacz nie doczytałem postu /
jak nie pozostanie droga od akumulatora do świateł
kable zwierają lub blaszki w przełączniku świateł na kierownicy - wyprostować wyczyścić i będzie świecić/ wybacz nie doczytałem postu /
jak nie pozostanie droga od akumulatora do świateł
yamaha xj900/małe wiadro może kiedyś z dużym sercem
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Może coś być na rzeczy - szybki przegląd diagramu instalacji elektrycznej i widać, że występuje połączenie pomiędzy przełącznikiem świateł a "włącznikiem" zapłonu (oznaczenie na schemacie Bu/W). Nie analizowałem zasadności takiego połączenia - polecam lekturę serwisówkimatimatimati pisze:Spotkała mnie dziś przykra niespodzianka:( Skręciłem z głównej w boczną żeby się zatrzymać w podróży i już prawie stawałem - nagle silnik zgasł. Naciskam przycisk rozrusznika i nic - nie kręci. Tak kilka razy. Zsiadłem z moto, wyłączyłem światła i nagle zapalił. Ponownie włączyłem światła i wyłączyłem i znów zgasł w momencie przełączania tych świateł. Kilka razy próbowałem i za każdym razem kiedy włączałem lub wyłączałem światła motocykl gasł. Po 2 minutach było już ok i dojechałem do domu bez problemu.
Co ma przełącznik świateł do gaśnięcia motocykla? Macie jakieś pomysły od czego zacząć?
-
- Udaje motocyklistę
Problem rozwiązany - okazało się, że kabel od stacyjki zaraz przy wyjściu z niej był zagięty i podczas ruszania kierownicą zaginał się jeszcze bardziej. Wnioskuję, że od tego ruszania sukcesywnie łamały się kolejny druciki w jedenj z 3 żył a tym samym zmniejszał się przekrój przewodu. Ten sam prąd przez coraz mniejszy przekrój płyną aż w końcu doszło do stopienia izolacji i upalenia się resztek przewodu.
Przelutowałem wszysko od nowa i praktycznie przewody od stacyjki wogóle się nie grzeją.
Dzięki Panowie za pomoc i naprowadzenie.
Przelutowałem wszysko od nowa i praktycznie przewody od stacyjki wogóle się nie grzeją.
Dzięki Panowie za pomoc i naprowadzenie.